Kuukauden kaasuautoilija

Marras-joulukuu 2018

Sini ja Roger Sittnikow, Kauniainen

1. Millaisia kokemuksia teillä on kaasuautoilusta?

Kaasuautoilemme nyt jo viidettä vuotta, molemmat volkkarit on hankittu uutena leasing-autona. Nyt käytössämme oleva, perheen toinen kaasuauto, VW Caddy Maxi ”Hulk” on vuosimallia 2017. Edellinen auto oli myöskin tehdasasenteinen Volkkari, mallia Touran. Silloin kun sitä ALD:n kautta hankimme (työsuhdeauto), taisi kyseessä olla yksi ensimmäisistä ALD:n välittämistä kaasuautoista – ks alempana hämminki tankkauskortin kanssa. Viime kesältä on tuorein kokemus kaasuautoilusta Suomen ulkopuolella, kun ajoimme Ruotsin läpi BMX Racingin Pohjoismaiden mestaruuskisoihin Kööpenhaminaan. Hienosti löytyi Fordonsgasin asemat ja matka jatkui aikataulussaan. Valitsimme tankata Ruotsin puolella, joten Tanskan asemaverkostoon ei tuolla reissulla tullut tuntumaa. Ensi vuonna harkitsemme autolla matkustamista Belgian Zolderiin MM-kilpailuihin, jolloin täytyisi varmasti suunnitella tankkausvälit etukäteen. Sitä kaasuautoilu vaatii, hieman enemmän suunnittelua juuri kun kaasuasemia ei ihan joka niemennotkossa ole. Mummolamatkalle Itä-Suomeen Imatran tankkausasema on tuonut hyvän jouston.

2. Miksi päätitte ryhtyä ajamaan kaasulla?

Biokaasussa yksinkertaisesti on järkeä: ympäristölle parempi ja kotimainen polttoaine. Olin (Sini) Joutsenmerkin markkinointipäällikkönä Ympäristömerkinnässä, kun Gasumin biokaasu sai joutsenmerkin joten sitä kautta pääsin tiedon alkulähteille heti aikanaan eikä siitä tainnut mennä kuin vuosi ja perheen käyttöön tuli ensimmäinen kaasuauto.

3. Ajatteko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Joutsenmerkityllä, kotimaisella biokaasulla. Caddyn myötä meilä on Gasumin kiinteähintainen biokaasusopimus. Vaikka Caddyssa on pieni bensatankki kaasutankin lisäksi, on meille lähes kunnia-asia ajaa pelkästään kaasulla. Bensaa tankkaamme ehkä 2 kertaa vuodessa. Kaasun tankkaaminen on ihanan siistiä: ei haise eikä roisku!

4. Suosittelisitteko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Ehdottomasti, jos vain asuu kaasutankkausasemaverkoston kattavuusalueella niin sopii ihan kaikille. Tietysti jos tapana on ajaa bensatankki ihan höyryille asti, niin kaasuautolla täytyy hieman paremmin osata ennakoida ja tankata ajoissa, kaasutankkausasemiahan ei ole kovin tiheässä verrattuna perinteisiin bensa-asemiin.

5. Millaisena näette kaasuautoilun tulevaisuuden?

Huomaa, että kaasuautoilu on lisääntynyt merkittävästi viimeisen parin vuoden aikana verratuna neljän vuoden takaiseen.

6. Oliko kaasuauton hankinnassa mitään haasteita?

Tiesimme mitä halusimme, eli menimme speksilistan kanssa autokauppaan- molemmilla autonhankintakerroilla. Ainoa hämminki mitä kaasuautoilijan taipaleelle on osunut, sattui heti Touranin luovutuksen yhteyteen: auton mukana toimitettiin vain 2kpl bensakortteja (vapaa autoetu) ja kun auto oli tuotu luovutukseen meille Helsinkiin Tampereelta, oli maahantuojalla tankatut kaasut jo kovin vähissä. Tuohon aikaan Gasumin asemilla ei käynyt kuin GasCard, joten siinäpä olimme uusina, innokkaina kaasuautoilijoina emmekä voineet tankata kaasua ensimmäiseen kahteen viikkoon ja sehän harmitti vietävästi.

 

Syys-lokakuu 2018

 

 

 

Merja Pakkanen, Kehittämispäällikkö Vaasan yliopisto, Levón-instituutti. Tuore biokaasuautoilija ja geokätköilijä

 

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Autoni on Volkswagen Golf Variant vuosimallia 2015. Olen tuore kaasuautoilija, sillä takana on vasta 5 kk ja reilu 18 000 km ajoa kaasulla. Olen ollut autooni valtavan tyytyväinen, sillä se on erinomainen ajettava ja toimii kaikin puolin hienosti. Autossa on 15 kg kaasutankki ja 50 l bensatankki. Ainut asia mitä saattaisin vielä toivoa, olisi se että kaasutankki olisi suurempi, mutta hyvin tälläkin pärjää. Minut on yllättänyt totaalisesti ja erittäin positiivisesti se, kuinka hyvin olen pärjännyt pelkällä kaasulla, vaikka teen pitkiä reissuja geokätköilyharrastukseni takia. Lisäksi kotiseudullani on vain vähän tankkausasemia. Asun Vaasassa ja maakunnan toistaiseksi ainoat tankkausasemat sijaitsevat Mustasaaressa ja Jepualla. Olen kuitenkin joutunut käyttämään vasta 1,5 tankillista bensaa tämän 18 000 km ajon aikana.

Ostin autoni autoliikkeestä Tuusulasta. Tiesin autonvaihdon tulevan tämän vuoden keväällä ajankohtaiseksi, sillä poikani oli ajamassa ajokortin ja olin luvannut antaa vanhan autoni hänelle. 🙂 Viime syksynä juttelin asiasta kolleegani kanssa ja hän kysäisi, että ”miksi et ostaisi kaasuautoa?”. Hmm, kotvasen tuumattuani totesin, että miksipä tosiaan en… Sitten katselinkin kaasuautoja netistä monta kuukautta, kunnes keväällä totesin, että nyt on ostosten aika. Sopivan ikäisiä, mallisia ja hintaisia autoja etsiessäni totesin, että etelään on Vaasasta lähdettävä useita satoja kilometrejä autonhakureissulle, kun ei Pohjanmaalla eikä lähimaakunnissa ollut tarjolla kaasuautoja laisinkaan. Mukaan autonostoreissulle värväsin Porista isäni, joka on ammatiltaan autonasentaja ja siten ymmärtää autoista huomattavasti paljon enemmän kuin minä, joka osaan arvioida lähinnä ulkonäköä ja ajettavuutta. Valitsemamme auto oli toinen, jota koeajoimme, sillä se oli niin mieluinen, ettemme katsoneet tarpeelliseksi jatkaa kierrosta.

Autoni on Ruotsista maahantuotu. Pitkään harkitsin myös lähteväni maahantuomaan autoa itse, mutta lopulta aikaikkunassa, jossa autonhankinnan halusin tehdä, ei oikein ollut sopivaa aikaa – Vaasasta lähtiessä pitäisi kuitenkin varata reissuun useampi päivä. Lisäksi tuntui yksinkertaisesti helpommalta ostaa auto suomalaisesta liikkeestä.

 

 1. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Siihen on oikeastaan kaksi syytä. Toinen on se, että olen työssäni Vaasan yliopistolla ollut mukana biokaasun liikennekäytön edistämiseen liittyvissä projekteissa ja sitä kautta kiinnostunut aiheesta. Toinen syy oli tuo kolleegani ”tuuppaus”, jonka jälkeen oikeastaan vasta totesin, että kaasuautoja löytyy tosiaan minunkin tarpeisiini sopivia eikä sellaisen hankkimiseen ole mitään estettä. Tai oikeastaan, oli vaikea keksiä mitään syytä, miksi EN ostaisi kaasuautoa.

 

 1. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Aina biokaasulla. Syy on se, että halusin kaasuauton puhtaasti ympäristösyistä. Ajan harrastukseni takia paljon ja olen potenut siitä huonoa omatuntoa, mutta nyt voin ajaa paljon paremmalla mielellä. Se, että kaasulla ajaminen on MYÖS edullista, on pelkästään ihan mahtava bonus!

 

 1. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Ehdottomasti kyllä. Nyt kun tankkausverkosto tuntuu olevan laajenemassa ihan mukavasti, kaasuautoilu on mahdollista yhä useammalle. Biokaasu on uusiutuvaa energiaa, joka vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä valtavasti. Lisäksi se on kotimaista ja sitä tuotetaan paikallisista jätteistä. Tuntuisi hullulta enää ostaa bensa- tai dieselautoa, kun mahdollisuus kaasulla ajamiseenkin on. En ole vielä keksinyt yhtään asiaa, joka perinteisillä polttoaineilla käyvissä autoissa olisi paremmin kuin kaasuautoissa. Itse en missään tapauksessa näe enää paluuta entiseen. 🙂

 

 1. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Erittäin hyvänä – erityisesti tankkausasemien lisääntyminen on kovasti kaivattua, jotta kaasuautoilu tulisi pikkuhiljaa mahdolliseksi koko maassa. Ihmisiä tuntuu kovasti kaasuautoilu kiinnostavan ja mitä enemmän kaasuautoja saadaan liikenteeseen, sitä useampi hoksaa tämänkin vaihtoehdon.

 

 1. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Rohkeasti etsimään itselle sopivaa mallia vaan ja sitten autokaupoille! Sen jälkeen ihmettelet, miksi et ole jo aiemmin siirtynyt kaasuautoilijaksi. 🙂

 

 1. Miten tuttavasi ovat suhtautuneet kaasuautoosi?

Ihmiset ovat olleet aiheesta tosi kiinnostuneita ja kyselleet paljon. Olen kyllä saanut viedä kaasuautoilun ilosanomaa eteenpäin hyvinkin laajalti, kumota erilaisia harhaluuloja ja kertoa hyvistä puolista. Monet tietävät kaasuautoilusta todella vähän ja suuria yllätyksiä tuntuu olevan ainakin se, että a) kaasuautossa on myös bensatankki eikä sen toimintasäde rajoitukaan pelkästään kaasutankkausasemaverkoston alueelle, b) kaasuauton tankkaus ei vie juuri pidempään kuin bensa- tai dieselautonkaan tankkaus, c) kaasuauto toimii myös talviolosuhteissa 🙂  ja c) kaasuauto näyttää ihan tavalliselta autolta. Moni on keskustelun jälkeen kiinnostunut kovastikin kaasuautosta ja varmasti juuri tällaiset tuttavien aidot omat kokemukset ovatkin juuri niitä, jotka parhaiten levittävät kaasuautoilutietoisuutta. Useampi tuttava on alkanut itsekin harkita kaasuauton hankintaa.

 

Kesä-heinäkuu 2018

Petteri Lyysaari, Espoo

 

Aloitin kaasuautoilun syyskuussa 2017, enkä päivääkään ole katunut. Autona on Volvo V70 2,5t vm.2010 ja kilometrejä oli tuolloin 68000,eli Volvoksi aika vähän ajettu. Nyt 8 kuukauden jälkeen kilometrejä on jo 88000 ja huolettomia kilometrejä ovat olleet. Teknisiä ongelmia ei ole ollut ja lompakko on suuresti kiittänyt, 89e-tarjouksen takia pitkälti,mutta edullista olisi ollut ilman sitäkin. Auto löytyi netistä Mika Pohjoselta, kiitos hänelle tästä maahantuonnista !

Olin jo pitkään katsellut kaasuautoja, totuuden nimissä ajamisen edullisuus päällimmäisenä mielessä, mutta matkan saatossa ajatusmaailmaan on tullut myös ekologisuutta. Olen avoin uudelle, ja sähköautoilu ei kuulu minun maailmanjärjestykseeni alkuunkaan.

Ajan nyt täysin biokaasulla johtuen siitä,että Gasum-kortti on lukittu biokaasulle kampanjan ajaksi. Sen jälkeen rupean luultavasti ajamaan maakaasulla pääsääntöisesti,mutta uskon ajoittain tankkaavani myös biokaasua. Toivoisin,että rakas hallituksemme huomioisi biokaasun ekologisuuden sekä kotimaisuuden,ja poistaisi siltä raippaverot kuten myös kaasuauton järjettömän käyttövoimaveron,ja tällöin siirtyisin täysin siihen,vaikka se edelleen olisi maakaasua kalliimpaa.

Suosittelisin lämpimästi kaasuautoilua kaikille,jotka vain asuvat kaasuaseman vaikutusalueella ja olen suositellutkin. Olen ylpeä kaasuautoilija, ja autoni takaluukussa onkin Gasumin tarra ”Puhtaasti edellä,biokaasulla”.

Kaasuautoilun tulevaisuus on näkemykseni mukaan vähän kaksijakoinen. Ostavatko ihmiset tarpeeksi autoja,jotta tankkausasemaverkosto kasvaa ? Tämän verkoston kasvattaminen olisi tärkein asia kaasuautoilun edistämiselle. Ihmiset ajattelevat ekologisesti ja myös kaasuautoilun edullisuus on kiistatonta,mutta ei kaasuautoja osteta jollei pysty kaasua tankkaamaan kuin aniharvoin. Myös jo mainitsemani päästövero pitää ehdottomasti poistaa liki päästöttömältä kulkuneuvolta !

Minulle kaasuauton hankinnassa ei ollut mitään haasteita, ja tänä päivänä tarjontaa on jo aika hyvin. Uusia autoja pitäisi saada enemmän kaasuautoiksi, nyt merkit ovat aika harvassa. Volvolle annan pitkän miinuksen päätöksestään luopua täysin kaasukelpoisiksi muutettavista autoista.

Loppukaneettina sanoisin,että mikäli asuu kaasuaseman vaikutuspiirissä ja on hankkimassa autoa,jonka käyttöalue on Keski-Suomen alapuolella, ei ole pienintäkään syytä olla hankkimatta kaasuautoa.

 

Maalis-huhtikuu 2018

Petri Niemistö, insinööri ja Maarit Niemistö, lakimies, Tampere

 

 1. Millaisia kokemuksia teillä on kaasuautoilusta?

Minun ja vaimoni käytössä oleva kaasuauto on VW Passat Ecofuel Highline. Se on ollut ajossamme helmikuusta 2016 lähtien, jolloin haimme kyseisen syyskuussa 2011 valmistetun ja 104tkm ajetun kaasuauton Ruotsista. Olemme ajaneet autolla nyt n. 30tkm ja tekniikka on pelannut hyvin. Tavaratilan alla olevien kaasutankkien tilavuus on 21kg ja se riittää noin 450-500km ajoon, lisäksi 31 litran bensatankilla ajaa noin 460km. Kaasun ollessa ensisijainen energian lähde, bensalla ajetaan vasta kun kaasu loppuu. Polttoainetyyppi vaihtuu automaattisesti ja sitä ei huomaa muuten kuin mittaristosta. Bensaa käytämme oikeastaan vaan silloin kun kaasu pääsee loppumaan ja tankkausasemalle on vielä matkaa, parin vuoden aikana olemme ajaneet yhteensä yhden tankillisen bensaa. Autoa ostaessani itseäni arvelutti Ecofuelin moottori 1.4 TSI Ecofuel (150hv 5500r/min, 220Nm 1500-4000r/min), mutta (toistaiseksi) pelko jakoketjun venymisestä on osoittautunut turhaksi. Aluksi n. 10-vuotta diesel-autoilla ajaneena moottorin vääntö tuntui onnettomalta ,mutta sittemmin 1.4 TSI-moottorin ominaisuudet ovat tulleet tutuiksi ja ajaminen sujuvaksi. Mikäli olemme olleet sovitusta ajasta myöhässä, niin syy on ollut liian myöhäinen matkaan lähteminen eikä niinkään liian pienellä moottorilla varustettu ylemmän keskiluokan (D-segmentti) perhefarmari.

2. Miksi päätitte ryhtyä ajamaan kaasulla? 

Kolme syytä: sopivuus, säästäväisyys ja arvomaailma.

Kaasuauto sopii meille siksi, että vuosittain ajomäärämme on noin 15tkm. Diesel-veroon (käyttövoimamaksu) nähden 15tkm on kannattavuuden rajamailla. Käytettäessä talviaikaan kaasu/bensamoottori lämpiää dieseliä nopeammin ja näin ollen myös lämmintä ilmaa kehittyy nopeammin tuulilasin huurretta poistamaan, sillä Passatia säilytetään taivasalla vuoden ympäri. Tampereen seudulla on nyt kaksi kaasuntankkauspistettä, jotka ovat sopivasti ajoreittiemme varrelle. Lisäksi kotimaan matkailua varten kaasuasemia on vuoden 2017 lopulla yhteensä 38.

Säästöön nojaten käyttövoimamaksu suunnilleen puolittuu dieselillä ajoon nähden. Vakuutukset olivat vertailuni mukaan halvemmat Ecofuelilla kuin dieselillä tai bensalla. Gasumilla on myös erittäin hyviä kampanjoita, jotka osaltaan houkuttivat kaasuauton hankintaan. Polttoaine kulut ovat alemmat.

Arvomaailma ja tunteet vaikuttavat paljon auton hankinnassa, kuten myös meidänkin kaasuauton hankinnassa. Mitä tahansa ostoksia tehdessämme pyrimme aina valitsemaan kotimaisen (kriteerimme täyttävän) vaihtoehdon, oli kyseessä sitten tomaatit, kaiuttimet tai polttoaine. Syy suomalaisten tuotteiden ja palvelujen suosimiseen on ajatusmaailma, että kotimaisesta tuotteesta maksettu euro parantaa Suomen työllisyyttä sekä lisää verotuloja ja siten myös parantaa omia toimintaedellytyksiämme ja lisää hyvinvointiamme. Toki haimme kaasuauton Ruotsista, mutta siksi ettei manuaalivaihteisia Highline Passat Ecofueleja ollut Suomessa kaupan.

Kaasuauton hankinnasta alkaen olemme ostaneet valtio-omisteisen Gasumin biokaasua huolimatta korkeammasta hinnasta verrattuna venäläiseen maakaasuun. Tokihan Gasumilta tankkaamassamme metaanissa on sekaisin maa-ja biokaasut. Järjestely on vastaava kuin tuulivoimaa myyvillä sähköyhtiöillä, tuulisähkön ostajille ei vedetä omaa tuulisähkökaapelia sähköpääkeskukselle.

Yksityisautoilun päästöt vaikuttivat ostopäätökseemme. Kaasuautomme rekisteriotteen mukaan kilometrikohtaiset hiilidioksidipäästömme on kaasulla ajettaessa 119g/km eli vuoden 15tkm ajossa laskennallisesti tuotamme 1785kg hiilidioksidia ilmakehään. Hiilidioksidinieluna yksi hehtaari eteläsuomalaista metsää sitoo hiilidioksidia yhteyttämisessä noin 750kg vuodessa, joten laskennallisesti 2,4 hehtaarin kasvavaa metsä sitoo vuodessa yksityisautoillessamme tuottaman hiilidioksimäärän. VTT:n ”Well-to-Wheel” tutkimusraportin, jota esiteltiin Moottori-lehdessä 12/2017, mukaan pienemmän keskiluokan biokaasuauton laskennalliset päästöt ovat 34g/km. Tällöin 15tkm vuoden biokaasuajot tuottavat noin 510kg CO2:sta. Selvennöksenä se, että 1.4TSI Ecofuelin pakoputkesta keskimäärin tupruaa 119g/km hiilidioksidia myös biokaasulla ajattaessa, mutta hiilidioksidin määrä ei nettomääräisesti ilmakehässä lisäänny, sillä biohajoavaan aineeseen on sitoutunut saman verran hiilidioksidia kuin biokaasun hajoamisessa vapautuu. Biokaasu on tehty orgaanisista jätteistä, jotka mädäntyessään aiheuttaisivat vähintään saman päästömäärän kuin polttomoottorissa.

 1. Ajatteko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

 Biokaasulla, koska se on kotimaista ja tuottaa nettomäärällisesti vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

 1.  Suosittelisitteko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Tottakai, sillä biokaasuautoilu merkittävä vaihtoehto liikenteen päästötalkoissa ja polttoainekustannukset ovat maltillisia. On itse asiassa yllättävää, että Suomessa kaasuautojen lukumäärä on vähäinen (vuoden 2016 lopussa 2240 kpl).

 1.  Millaisena näette kaasuautoilun tulevaisuuden?

Positiivisena ja vielä positiivisempana jos käyttövoimavero poistettaisiin.

 1.  Millaisia terveisiä lähettäisitte henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Kaasua, komissario Palmu! Markkinoilla on paljon mielenkiintoisia kaasuautovaihtoehtoja kuten hiljattain julkaisu Audin A4 G-tron ja vuoden autoilukaasut kaupan päälle.

 

Tammi-helmikuu 2018

Aino Lehtonen, insinööri & merkonomi

 1. 1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Autona on Audi A3 g-tron vm. 2017. Minulla on työsuhteeni puolesta autoetu, ja kun auton vaihto tuli tänä vuonna ajankohtaiseksi, oli ehdoton valintani kaasuauto niiden tultua saataville yrityksen päivitetyn autopolitiikan johdosta. Auto ostettiin suoraan Audi Centeriltä ja toimitettiin elokuun lopussa. Olen valintaani erittäin tyytyväinen: kaasutankillinen (14 kg) riittää noin 320 kilometrille, mikä on minun tarpeisiini juuri riittävästi, kun autoilen säännöllisesti työmatkaa Haminasta Espooseen ja takaisin. Tekniikka pelaa hienosti – auto valitsee itse käyttämänsä polttoaineen, eikä vaihtoa kaasusta bensiiniin huomaa ajaessa lainkaan. Myös tehot ovat täysin vastaavan bensa-auton tasolla.

 1. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Luonto ja ympäristö ovat aina olleet lähellä sydäntäni, jo lapsuudenkodissani kierrätys ja kulutuksen minimointi olivat tärkeä osa elämää. Koska en tämänhetkisessä elämäntilanteessani voi välttää yksityisautoilua, haluan tehdä sen mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Eri autovaihtoehtojen ympäristövaikutuksista tuntuu olevan liikkeellä kovin ristiriitaista tietoa, minulle vakuuttavin nykyteknologioista on kaasu – kun tankkaan biokaasua, ajan lähes kirjaimellisesti oman biojäteastiani sisällöllä.

 1. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Ajan biokaasulla – haluan tukea jätteiden uusiokäyttöä ja Suomen omavaraisuutta polttoaineen suhteen. Venäjältä tuotu maakaasu ei vakuuta eettisyydellään eikä ympäristöarvoillaan. Maakaasun tuotannon (maaperästä poraamisen) aiheuttamat haitat tuskin ovat juurikaan öljyä pienemmät, vaikka itse käytön päästöt ovatkin bensiiniä ja dieseliä pienemmät.

 1. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen kaasuautoilua varauksetta kaikille sekä taloudellisista että ekologisista syistä:

Biokaasulla ajan 320 km työmatkani 20 €:lla, kun vastaavan matkan bensiini maksaisi 32 €. Maakaasulla säästö olisi vielä suurempi. Kaasuauton hankintahinta ei ole merkittävästi tavallista polttomoottoriautoa korkeampi.

Auto valmistetaan kuten mikä tahansa polttomoottoriauto, toisin kuin sähköauto, jonka valmistusprosessi on monimutkaisempi ja herättää kysymyksiä mm aiheutuneista ylimääräisistä päästöistä ja akuissa käytettyjen materiaalien ympäristöhaitoista. Myöskin sähköauto on vain niin ympäristöystävällinen, kuin menetelmä jolla sen kuluttama sähkö on tuotettu.

 1. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Kaasutankkausasemien verkosto laajenee jatkuvasti, joten kaasuautoilu on tulossa varteenotettavaksi vaihtoehdoksi myös Etelä-Suomen yläpuolella. Mielestäni mediassa ei puhuta riittävästi kaasuautoista, vaan sähköautot saavat kohtuuttoman paljon palstatilaa ”ainoana” varteenotettavana vaihtoehtona bensiini- ja dieselautoille. Kaasuautot ovat kuitenkin hankintahinnaltaan sähköautoja halvempi vaihtoehto, joten näkisin että niiden määrä tulee kasvamaan huonosta näkyvyydestä huolimatta, varsinkin jos autoliikkeiden myyjät sitä aktiivisesti vaihtoehtona tarjoavat.

 1. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Tee se. Et kadu! Säästät rahaa ja saat hyvän mielen kaupan päälle.

 

Marras-joulukuu 2017

Tuomas Lampinen, Projektipäällikkö Littoisista

LampinenTuomas2

 1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

 • Kaasuautoilu on yllättänyt minut erittäin positiivisesti. Autoilu on helppoa, tankkaus ei tuota juurikaan lisävaivaa, rahaa säästyy huimasti ja ekologisuudesta tulee hyvä fiilis.
 • Ostimme 2017/02 Ruotsista VW Passatin vm -12. Auto on toiminut erinomaisesti. Kaasutekniikan huomaa vain kahdesta polttoainevalosta.

 

 1. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?
 • Olen ollut jo pitkään kiinnostunut ympäristöystävällisimmistä tavoista liikkua. Ystäväni osti kaasuauton 2016 alkuvuodesta, kuultuani siitä perehdyin asiaan ja aloin etsiä sopivaa autoa. Kynnyskysymykseksi tuntui nousevan käytetyn auton hankinta. Melko nopeasti selvisi, että hankimme auton Ruotsista. Joko Volvon tai Passatin. Kaasuautoilun halpa käyttökustannus vahvisti lopulta homman, että tällainen auto pitää saada, vaikka sitten ulkomailta.

 

 1. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?
 • Ajamme biokaasulla. Se on ympäristöystävällisempää.

 

 1. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?
 • Suosittelen ehdottomasti. Tämä on ekologisempaa ja halvempaa. Ajamme nyt keskimäärin 2400km/kk.

Kuukausihinta on 89€/kk => 3,7€/100km

Ilman kk-diiliä maksaisi 4,8kg/100km, hinta 1,45€/kg =>   6,96€/100km.

Bensa n.10€/100km. Säästö vuodessa yli 1700€

 

 1. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?
 • Biokaasu tulee jatkossa kasvamaan yhdeksi varteenotettavaksi polttoainemuodoksi. Ei varmaankaan suurimmaksi. Sähköstä tulee pitkällä aikavälillä ykkösvaihtoehto. Mikäli öljypohjaisille polttoaineille asetetaan korkeampi haittavero ja biokaasun kannustetaan myös jatkossakin, niin biokaasusta tulee jo parissa vuodessa yleisesti tunnettu ratkaisu ja voi saada 1 – 10 % osuuden markkinoista.

 

 1. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?
 • Katso ylläoleva laskelma polttoainesäästöistä 🙂
 • Mieti haluatko, että marraskuun kelit jatkuvat Suomessa 6kk, vai haluatko osaltasi vähentää päästöjä ja pienentää mahdollisuutta tähän kauhukuvaan?
 • Kaasuauton tankkaus on järjestäen melko sosiaalista puuhaa, kun jää bensaletkun nokassa roikkumiselta aikaa seurustella.

 

Syys-lokakuu 2017

Timo Kalliokoski, yrittäjä Tampereelta

Kalliokoski Timo

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Olen kuluvan vuoden keväästä ajellut kaasuautoilla. Parikin ystävääni olivat asiasta innostuneet jo aikaisemmin ja sitten kuulin Gasumin tarjouksesta, joka silloin koski sekä maakaasua, että biokaasua. Ystäväni olivat jo aiemmin hakeneet Ruotsista kaasuautoja, joten heidän neuvoillaan päätin itsekin kokeilla tuontia.

Ensimmäisen autoni hain Göteborgista. Volvo V70 oli tarpeisiimme ja budjettiimme sopiva auto. Kauppa sujui liikkeen kanssa oikein mukavasti ja auto vastasi odotuksia. Myin auton eteenpäin ystävälle erittäin helposti, eikä sen kanssa ole ollut ongelmia. Auto, jonka hain sitten tilalle ja johon hommasin Gasumin kiinteähintaisen biokaasutarjouksen oli vähän tuoreempi V70, mutta melkoinen oppimiskokemus. Sinänsä oli hyvä tutustua myös kotimaiseen kaasutekniikkaosaamiseen. Kaasukorjaukset ovat kuitenkin aika kohtuullisen hintaisia. Nyt pihassa on kolmas ”samanlainen”, Hyvä yksilö, mutta varmaan vaihdan vielä mukavampaan. Pitäydyn varmaan näissä Ruotsissa valmistetuissa vanhemmissa V70:ssä. Toimivaa tekniikkaa, mukavuutta ja tilaa. Kaasu sopii käyttövoimana meidän kulkemisiimme aivan loistavasti.

 1. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Taloudellisten tekijöiden lisäksi valintaan vaikutti yhteiskuntapoliittiset, omavaraisuuteen ja ekologisuuteen liittyvät kysymykset. Unohtamatta polttoaineen kotimaisuutta! Itse pidän sähköautohypetystä hieman lapsellisena ja epäekologisena. Kaiken lisäksi se vain lisää sähköriippuvuuttamme.

 1. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Kotimaisuus ja kierrätyskunnioitus ratkaisivat vähän kalliimman vaihtoehdon puoleen kääntymisen. Täytyy kannattaa hyvää asiaa.

 1. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen kaasuautoilua kaikille, jotka liikkuvat nykyisellä tankkausasemien peittoalueella. Vähän tiheämpi tankkausväli ei tunnu missään, koska tankilla käynnistä tulee lähinnä hyvä mieli. Bensan hintaa seuraa nyt ihan eri mielellä, aina tyytyväisenä omaan valintaan.

 1. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Toivoisin todella, että poliittinen ulottuvuus ja valtiovalta tukisivat tätä siirtymäkauden oivallista vaihtoehtoa selkeästi julkisuudessa. Ihmettelen kovasti, että ekologisina esiintyvät tahot mieluumminkin tuntuvat vaikenevan biokaasun mahdollisuuksista.

 1. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Olkoon koko tämä teksti terveinen! Jos tunnet, että tässä esille tulleet asiat ovat lähellä sydäntäsi, suosittelen, että harkitset vakavasti kaasuauton hankintaa. Tutki avoimesti eri mahdollisuuksia: tuontia, autoliikkeitä, yksityisiä myyjiä, eri malleja. Uusiakin autoja toki saa, ja jos oma on kovin rakas, ainahan senkin voi muuntaa kahdella polttoaineella käyväksi.

 

Touko-kesäkuu 2017

Leif Åkers, Ab Stormossen Oy:n toimitusjohtaja, Mustasaari

Leif Åkers

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta? Minulla on Mercedes B 200 NGT. Se on hankittu uutena vuonna 2014 ja sillä on nyt ajettu noin 58 000 km. Auto on toiminut erittäin hyvin.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla? Olen vuosien ajan tehnyt töitä sen hyväksi, että Stormossen Oy saisi mahdollisuuden alkaa jalostaa biokaasusta biometaania. Kun vuonna 2013 tehtiin päätös investoinnista kaasun jalostukseen ja tankkausasemaan oli luonnollista, että alkaisin ajaa kaasuautolla ja hankisin kokemuksia kaasuautoilusta Suomessa.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi? Suosittelen kaasuautoa sille, joka haluaa ajaa paikallisesti tuotetulla uusiutuvalla polttoaineella (biometaanilla), joka kaiken lisäksi on edullista.

4. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden? Kaasuautojen lukumäärä kasvaa nyt nopeasti. Uusia tankkauspaikkoja rakennetaan ja hallituskin on asettanut tavoitteen, että kaasuajoneuvojen määrä kasvaa moninkertaiseksi vuoteen 2030 mennessä.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa? Kaasuauto on tällä hetkellä todella ympäristöystävällinen ja edullinen vaihtoehto ja kaasuauton tankkaaminen tuntuu suoranaiselta ympäristöteolta.

 

Marras-joulukuu 2016

jari-eskola2

Jari Eskola, liiketoimintakehittäjä, Lahti

 

 1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Kokemuksia kaasuautoilusta on kertynyt jo lähes neljän vuoden ajalta ja 180 000 kilometrin matkalta. Jotain on tullut koettua myös ns. kantapään kautta, mutta kaiken kaikkiaan kokemukset ovat niin myönteiset, etten kaasuautoilusta enää pois vaihtaisi. Kaasutekniikka on toiminut siinä missä muukin auton tekniikka, kuluvia osia pitää välillä huollattaa tai vaihdattaa. Tien päälle en ole kaasu- tai muunkaan tekniikan puolesta joutunut jäämään, vaikka kaasuautoilukokemukseni ovatkin kertyneet kahdella melko iäkkäällä Volvo V70:llä.

Näistä ensimmäisessä minulla oli kaksi isoa kaasusäiliötä, joista riitti kaasua jopa runsaan 500 km:n maantieajoon, mutta tavaratilasta nämä säiliöt veivät kyllä suuren osan. Nyt ajossa olevassa vuoden 2006 mallissa kaasusäiliöt ovat auton alustassa ja tavaratilaa on runsaasti, mutta kaasua riittää parhaimmillaan vain noin 300 km:n maantieajoon. Tämä jälkimmäinen ratkaisu tuntuu sittenkin kätevämmältä, koska farmariauton monikäyttöisyys kuljetuskykynsä puolesta säilyy. Lisäksi kun parhaillaan kaasutankkausasemien verkosto on mukavasti laajenemassa, pärjää pienemmälläkin kaasusäiliöllä, kunhan jaksaa käydä vähän useammin tankkaamassa.

 1. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Vaihdoin kaasulla ajamiseen alun perin polttoainekustannuksissa säästämiseksi. Kun työpaikan sijainti muuttui niin, ettei työmatka junalla ollut enää toimiva vaihtoehto ja piti alkaa käydä töissä päivittäin omalla autolla 150 km/päivä, niin vanhasta ”bensarosvo”-Volvosta maakaasukäyttöiseen vaihtamalla polttoainekulut laskivat n. 40 %. Vasta myöhemmin innostuin biokaasusta, ja vaikka se onkin kalliimpaa kuin maakaasu niin kuitenkin selvästi halvempaa kuin bensiini.

 1. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Olen ajanut jo pitkään pelkästään biokaasulla. Se on kotimaassa tuotettua uusiutuvaa energiaa, ja sitä käyttämällä voimme myös työllistää Suomessa sen sijaan, että maksaisimme Venäjälle maakaasun tuonnista. Ja biokaasuautoilussa päästöt ovat tosi pienet niin maakaasuun kuin erityisesti muihin fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Toki maakaasullakin ajaminen on ympäristöystävällisempää kuin bensiinillä tai dieselillä.

 1. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Olen ”promonnut” kaasuautoilua jo lukuisille kiinnostuneille. Kaasuautotekniikka on mielestäni kustannustehokkaassa päästöjen vähentämisessä ylivoimainen vaihtoehto, ja sehän voidaan myös jälkiasentaa melkein autoon kuin autoon melko kohtuullisin kustannuksin. Eli se vanha bensarosvo- ja päästöhirviö-Volvokin saadaan kaasulaiteasennuksen jälkeen biokaasulla ajettaessa lähes nollapäästöiseksi ja samalla polttoainekustannuksiltaan aiempaa selvästi edullisemmaksi.

 1. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Uskon kaasuautoilun selvästi yleistyvän lähitulevaisuudessa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi tankkausasemaverkoston laajeneminen; Turussa on juuri avattu kaasutankkausasema, ja aiempaa selvästi pohjoisemmaksi kaasuautoilu leviää, kun Ouluun tulee tankkausasema ennakkotietojen mukaan vuoden 2017 loppupuolella.

Pariisin ilmastosopimuksen tultua voimaan tietoisuus päästöjen vähentämisen tarpeellisuudesta ja keinoista leviää uskoakseni aiempaa tehokkaammin. Vielä nykyisin lehdissäkin autoilun vähäpäästöisyydestä saattaa olla aika kapea-alaisia artikkeleita; erityisesti sähköautoja koskevissa kirjoituksissa unohtuu usein se, että vaikka sähköautossa itsessään ei olekaan pakoputkea eikä pienhiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä, niin sähköauton ympäristöystävällisyys riippuu sähköauton liikuttamiseen käytetyn sähkön tuotantotavasta.

Mutta on tekninen toteutus sitten sähköauto, kaasuauto tai jokin muu, niin liikenteen päästöjen vähentämiseen tarvitaan jatkossa kaikkia vaihtoehtoja, jotka perustuvat uusiutuvien energiamuotojen käyttöön.

Biokaasuautoilun yleistymistä hidastaa se, että vaikka biokaasu onkin edullisempaa kuin bensiini niin fossiilista maakaasua saa tankattua vielä selvästi halvemmalla. Täytyy itsekin tunnustaa, että nyt kun perheeni taloudessa kassavirrat ovat taloremontista johtuen punaisella, niin oma ympäristöystävällisyyteni on kaasutankkausasemalla käydessäni parhaillaan kovalla koetuksella… Vero-ohjausta tai jotakin kannustinta kyllä tarvitaan, jotta biokaasun liikennekäyttö oikein kunnolla voisi kasvaa. Yksi toteuttamiskelpoinen ratkaisu voisi olla käyttövoimaveron poistaminen pelkästään biokaasua tankkaavilta.

 1. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa? Voin kyllä omien kokemusteni pohjalta lämpimästi suositella kaasuautoilua. Ja erityisesti biokaasuautoilua, jos arvostaa autoilunsa vähäpäästöisyyttä ja suhteellisen edullisen kotimaisen liikennepolttoaineen kansantaloudellisiakin etuja.

 

 

Syys-lokakuu 2016

Lea Elina Nikkilä

Agronomi Lea-Elina Nikkilä, Leivonmäki, Joutsa

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Tammikuussa 2016 hankin Peugeot 607 jälkiasennetun kaasuauton. Suunnitelmissa kaasuautoiluun siirtyminen oli ollut siitä asti, kun Joutsaan avattiin Joutsan Ekokaasu Oy:n tankkauspiste vuonna 2014. Sopivan käytetyn kaasuauton etsiminen vaan kesti, koska tarjonta on melko vähäistä. Auto on toiminut hyvin ja olen ollut hankintaan tyytyväinen. Hinta/laatusuhde on kohdillaan.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Tärkein syy on ympäristö. Fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon, jos ilmastonmuutos halutaan saada pysymään siedettävällä tasolla. Biokaasulla on lisäksi merkittävä rooli kiertotalouden edistämisessä. Kun biojätteestä, lannasta, jätevesilietteestä saadaan talteen sekä kaasu polttoaineeksi että ravinteet takaisin kiertoon paikallisesti, on saatu monta ongelmaa ratkaisua samalla kertaa taloudellisesti ja ekologisesti järkevällä tavalla. Kaikki voittavat.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Tankkaan aina biokaasua, kun se on mahdollista. Edellisestä vastauksesta löytyy siihen syyt. Täällä Joutsassa se on paikallisista ja muuallakin kotimaisista, uusiutuvista raaka-aineista tuotettua.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Olen suositellut ja tuttavapiirissä on jo lukuisia kaasuautoilijoita. Yllättävän paljon ennakkoluuloja ja tietämättömyyttä on, vaikka kaasun edullisen hinnan luulisi houkuttavan jokaista auton hankkijaa ainakin harkitsemaan kaasuautoa vaihtoehtona. Uudet kaasuautot ovat kaiken lisäksi myös hankintahinnaltaan kilpailukykyisiä. Vähäiset käytettyjen kaasuautojen markkinat saattavat hidastaa kaasuautoilun yleistymistä, koska vaikuttaa siltä, että parin tonnin jälkiasennus ei monia houkuta.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Uusien tankkauspisteiden saaminen on kynnyskysymys kaasuautoilun lisääntymisessä ja nyt näyttää hyvältä ainakin Keski-Suomessa, kun Jyväskylään saadaan tankkauspiste. Pohjois-Suomeen niitä myös tarvittaisiin. Kun kävin Turussa, hämmästys oli suuri, kun tankkauspistettä ei vielä löytynyt!

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?
Suosittelen lämpimästi! Toivoisin lisäksi, että myös kunnat, yritykset ja yhteisöt hankinnoissaan ja kilpailutuksessaan suosisivat biokaasuautoja sekä hankkimalla niitä itselleen että suosimalla palveluntarjoajia, jotka huomioivat ympäristöä mm. liikkumalla biokaasulla.

 

Touko-kesäkuu 2016

JanneKäldJeppoTällä kertaa haastattelu on julkaistu molemmilla kotimaisilla kielillä. Olkaa hyvä, var så god!

Janne Käld, driftchef vid Jeppo Biogas Ab, Jepuan Biokaasu Oy:n käyttöpäällikkö

 

1. Hurdana erfarenheter har du om gasbilar?

Till sommaren har vi haft vår Volvo Bi-fuel V70 -05 i 2 år. Den har fungerat så gott som felfri, slit delar har blivit bytta som bromsklossar men då är bilen kört med också över 300t km. Tankar bilen vid Jeppo Biogas som också är min arbetsplats. Väntar på att Vasa ska få sin tankstation så att det går att börja tanka där annars så borde närmsta station vara Tammerfors.

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Kesällä tulee kaksi vuotta täyteen Volvo V70 Bi-fuelin omistajana. Auto on toiminut moitteettomasti, ainoastaan jarrupaloja ja muuta pientä on vaihdettu, mutta sehän on aivan normaalia ylläpitoa kun auton mittarissa on yli 300 000 kilometriä. Tankkaan auton Jepuan biokaasulaitoksella, joka on myös minun työpaikkani. Odotan, että Vaasan tankkausasema valmistuisi, että voisin tankata myös siellä. Tällä hetkellä lähin muu kaasuntankkausasemahan on Tampereella.

 

2. Varför bestämde du att skaffa en gasbil?

Det var en självklarhet att börja köra själv på biogas då det finns lokalt och att det görs på lokala råvaror gör att det känns ännu bättre att köra på det. Det är en bra känsla då man kan föra runt med bilen och veta att den går på gas tillverkad av grissväm och potatisskal.

2. Miksi päätit hankkia kaasuauton?

Oli itsestään selvää ryhtyä ajamaan paikallisella polttoaineella ja se, että se valmistetaan paikallisista raaka-aineista tekee kaasuautoilun vieläkin mieluisammaksi. Tuntuu hyvältä kun tietää, että auto kulkee sianlietteestä ja perunankuorista tehdyllä kaasulla.

 

3. Hur många är ni som regelbundet tankar bilen hos Jeppo biogas tankningstation?

Det är ett 10 tal bilar som tankar varje vecka därtill så kommer det in de som kör förbi.

3. Kuinka monta autoa tankkaa säännöllisesti Jepuan Biokaasun tankkausasemalla?

Viikoittain tankkaa noin kymmenkunta paikallista autoa ja lisäksi on jonkin verran alueen läpi kulkevia tankkaajia.

 

4. Skulle du rekommendera gasbil till andra bilister och varför?

Jo det skulle jag, ur ekonomiskt perspektiv så är det förmånligt och för miljön är det bra.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillakin autoilijoille ja miksi?

Kyllä suosittelisin, taloudellisesta näkökulmasta kaasu on edullista ja lisäksi se on ympäristöystävällistä.

 

5. Hur ser du framtiden av gasbilismen i Finland?

I framtiden kommer det säkert att finnas flera elbilar och diverse hybrider av alla des slag. Gasbilen kommer säkert genom sin enkla och beprövade teknik ha en betydande marknadsandel.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Tulevaisuudessa on varmaan yhä enemmän sähköautoja ja erityyppisiä hybridejä. Kaasuautojen markkinaosuus tulee varmasti olemaan merkittävä, sillä niiden tekniikka on yksinkertaista ja testattua.

 

6. Hurdana hälsningar skulle du skicka till en person som funderar att skaffa en gasbil?

Bara att köpa – du kommer inte att bli besviken!

6. Millaisia terveisiä lähettäisit kaasuauton hankintaa harkitsevalle?

Ei kun hankkimaan vaan, et tule pettymään!

 

Tammi-helmikuu 2016

etelämäkiLauriLauri Etelämäki, Ympäristöasiantuntija, Helsinki

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Minulla on Ruotsist käytettynä hankittu VW Passat Variant Ecofuel. Kaasuautoilu ei eroa mielestäni muilla polttoaineilla autoilusta juuri mitenkään. Moottorin toiminta ainakin Volkkarilla on hyvin samanoloista kun bensalla ajettaessa.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Halusin saada autoilustani aiheutuvaa CO2 -päästöä laskettua. Ajoin ennen etanoliautolla. Mutta ST1:n bioetanolissakin on 15 % bensaa, ja koska etanolilla ajettaessa kulutus oli aika suurta, päästöt etanolilla eivät ole kovin paljoa pienemmät kuin bensalla ajettaessa. Biokaasu on 100% uusiutuva polttoaine. Totesin että siinä on keino, jolla autoilun päästöjä oikeasti saa vähennettyä. Vielä kun Ruotsista sai käytetyn kaasuauton suhteellisen edullisesti hankittua, päätös oli helppo.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Ajan biokaasulla, koska se on kotimaista tuotantoa ja CO2-päästö on pieni.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen erityisesti biokaasuautoilua kaikille, koska se on bensa-autoilua huomattavasti edullisempaa. Lisäksi se vähentää liikenteen CO2-päästöjä ja lisää suomalaista työtä. Kaasujakeluasemien määrä lisääntyy jatkuvasti. Nykytilanteen voi tarkastaa netistä

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Uskon että kaasuautoilu lisääntyy lähivuosina. Asiaa toki edesauttaisi jos nykyinen hallitus tarjoaisi nykyisen kepin sijaan porkkanaa tälle kotimaista työtä lisäävän ja ilmastopäästöjä vähentävän polttoaineen käytön käytölle. Nykyäänhän kaasuauton vero on korkeampi kuin bensa-auton. Varsinkin jos autoilija vapaaehtoisesti maksaa hieman korkeamman hinnan polttoaineestaan ja tankkaa biokaasua maakaasun sijaan, jolloin CO2 -päästö on huomattavasti pienempi, ei silloin pitäisi joutua maksamaan lisäveroa.

 

Marras-joulukuu 2015

HeimonenRaijaVolvoRaija Heimonen
Yrittäjä, Espoo

Luulen, että mieheni on ollut entisessä elämässään autokauppias. Minä ja lapset seuraamme hämmentyneinä kuinka autot pihallamme vaihtuvat. Meillä on ollut kaiken värisiä, suuria ja pieniä, nelivetoja, automaattivaihteisia, bensa- ja dieselautoja.

Mies, joka oli entisessä elämässään autokauppias, oli usein Suomenojan Gasum -aseman ohi ajaessaan ihmetellyt kaasun alhaista hintaa samalla kun bensan hinta koko ajan nousi. Kun sitten eräs ruotsalaisrouva muutti Viroon eikä voinut käyttää kaasuautoaan siellä, ilmestyi pari vuotta sitten pihaamme Volvo S60, joka käyttikin polttoaineena kaasua!

– Kamalaa, eikö kaasu räjähdä, kauhisteli tytär.
– Biokaasuako? Sehän on ympäristöystävällistä, innostui poika.
– Kait se bensallakin kulkee, totesin minä vastahakoisesti.

Lapset lähtivät ennakkoluulottomasti opettelemaan tankkausta. Minä päätin tyynesti ajella bensalla, jos kaasu loppuu. Tytär ajoi kouluun Asikkalaan ja 14 kg säiliöllä se onnistui hyvin, kun Lahdessa pystyi tankkaamaan. Poika käytti aina biokaasua ja sai muutkin ymmärtämään, että maailma on pelastettava. Opittuani reitit pääkaupunkiseudun kaasupisteille ja tankkausta seurattuani, päätin minäkin taipua. Ja sehän oli helpompaa kuin bensan tankkaus! Ei tarvitse palelluttaa käsiään letkusta kiinni pitäessään vaan voi lämmitellä niitä taskuissa.

Perheemme ajelee suurimman osan kaikista ajoista pääkaupunkiseudulla ja tankkauspisteitä löytyy hyvin. Mummolaan Äänekoskelle pääsemme hyvin kaasulla ja toiseen mummolaan Seinäjoelle tarvitaan vain tilkka bensaa. Tarjousbensan jonottamisen sijaan kaasuautoilija hurauttaa suoraan tyhjälle tankille ja saa aina edullista polttoainetta. Ihmettelenkin miksei kaikilla ole auto, joka käyttää edullista ja päästötöntä polttoainetta?

Ystävien ja tuttavien epäilykset kaasuautoiluun liittyvät siihen luuloon, että auto kulkee vain kaasulla.
– Mehän jäädään tien poskeen kun kaasu loppuu, päivitteli ystäväni.
– Tämä kulkee kyllä bensallakin, rauhoittelin.
– Pysähtyykö auto, kun kaasu loppuu? Miten tiedät vaihtaa bensalle, hän ihmetteli.
– Et huomaakaan kun auto vaihtaa bensalle, kerroin.
– No se tankkaus on ainakin pelottavaa, hän jatkoi.
– Niin minäkin luulin, totesin hymyillen.

Jos kaasuasemalle sattuu samaan aikaan joku muukin tankkaaja, syntyy yleensä aina mukavaa jutustelua. Viimeksi Tampereella tankatessani eräs herrasmies kiirehti asettamaan letkun paikalleen autooni, vaikka olin kiilannut hänen edelleen. Hauskaa on tankata myös hieman erilaisissa paikoissa. Kalmarin tila Leppävedellä on yksi suosikeistani ja kesällä sieltä saa raparperitkin mukaansa. Auto kulkee karjanlannalla ja karkkitehtaan jätteillä ja perhe syö raparperipiirakkaa!

Koska ilmastonmuutos on aikakautemme vakavin ympäristöuhka, toivon kaasuautoilun lisääntyvän runsaasti tulevaisuudessa. Jostain kumman syystä me suomalaiset omaksumme asioita hitaammin kuin ruotsalaiset, mutta tulihan Ikeakin lopulta Suomeen. Itse olen päättänyt osoittaa ympäristölleni, että kaasuautolla ajaminen ei ole mitenkään kummallista tai vaarallista ja mies, joka oli entisessä elämässään autokauppias, on luvannut seuraavankin auton olevan biokaasuauto.

 

Syys-Lokakuu 2015

JattaH2Jatta Hirvisaari, graafinen suunnittelija Jyväskylästä

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Olen ajanut kaasuautolla vuodesta 2012. Ensimmäinen auto oli Seat Cordoba (vm 2001), johon jälkiasennettiin 13 kg kaasusäiliö. Auto pelasi asennuksenkin jälkeen oikein hyvin. Myin auton hiljattain mieheni veljelle ja ostin itselleni tehdasvalmisteisen VW Caddyn (vm 2006). Pihapiirissämme on nyt yhteensä neljä autoa, jotka kaikki toimivat biokaasulla (eli kaikkien talomme asukkaiden autot). Lähin tankkausasema on Metener, joka sijaitsee Leppävedellä Kalmarin maatilalla. Tankatakseni joudun tekemään n. 15 km ylimääräisen lenkin asemalle, mutta se ei ole tuntunut yhtään vaivalloiselta. Nykyisellä autollani pääsee yhdellä tankkauksella n.450 km kun ajan sekä kaupungissa että maanteillä. Tankilla käyn noin kerran viikossa. Bensaahan tarvitsee tankata ehkä puolen vuoden välein tai harvemmin. Auto käynnistyy bensalla, mutta vaihtaa hyvin nopeasti kaasulle.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Olen aina pitänyt autolla ajamisesta ja ikävin ajatus siinä on saastuttaminen ja fossiilisen polttoaineen käyttö. Kun kuulin kaasuautoista ja etenkin biokaasusta, olin heti innoissani koko ideasta. Julkisten kulkuvälineiden maksut ovat kallistuneet niin paljon, että on halvempaa liikkua lyhyet sekä pitkät matkat omalla kaasuautolla. Nykyään asun maaseudulla, joten julkisten käyttö ei olisi enää edes mahdollista, kun bussivuorot ovat niin harvassa.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Valitsen aina biokaasun ekologisista syistä. Maa- ja biokaasun välinen hintaero ei ole merkittävä, joten valinta on muutenkin helppo. Toki kaikista paikoista tankkiin ei välttämättä biokaasua tule fyysisesti, mutta haluan tukea sen tuotantoa maksamalla siitä.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Ehdottomasti jos asuu sellaisella alueella, jossa kaasuntankkausasema on sopivan lähellä.

Itselleni tärkein motivaatio kaasuautoiluun –  ja nimenomaan biokaasun käyttöön on sen ekologisuus ja eettisyys. Biokaasua tehdään täällä kotimaassa kotimaisella työvoimalla ja omista jätteistämme. Biokaasua ostaessa ei tule tukeneeksi maailmanlaajuista öljybisnestä. Myös polttoaineen edullisuus lämmittää mieltä, sehän ei ole riippuvainen mistään öljyn pörssiheilahteluista. Siksi tykkään myös puhua aiheesta (vaikka en nyt mikään asiantuntija olekaan), koska ympäristöasiat mietityttävät. Tämä on iso asia, johon tavallisella ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Uskon, että kaasuautot, hybridit, sähköautot ym. yleistyvät samaa tahtia kun fossiilisten polttoaineiden käytöstä luovutaan. Toivon vain, että päättäjäpuolella kiinnitettäisiin jo nyt enemmän huomiota juuri biokaasun mahdollisuuksiin ja oltaisiin huomattavasti aktiivisempia. Outoa on, että fossiilisten polttoaineiden tilalle on jo saatavilla näinkin helppo ja edullinen vaihtoehto, mutta siihen ei osata vieläkään tarttua. Harmittaa, ettei ihmisillä ole tietoa tarpeeksi. Monet tuttavistani eivät ole ikinä kuulleetkaan, että kaasuautot ovat jo tavallisen kuluttajan saatavilla ja että polttoainettakin löytyy.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Rohkeasti vaan! Haluaisin antaa kuitenkin muutaman vinkin:
– Mieti, minkälaista matkaa tulisit yleensä ajamaan autollasi. Kaasuautojen kaasu- ja bensatankkien koot vaihtelevat suuresti automerkistä riippuen. Tällöin voi olla, että oman lempiautomerkin valinta ei aina olekaan fiksua. Esim. jos ainut tankkausasema on syrjässä normaalilta reitiltäsi ja ajat kuitenkin melko paljon, niin autossa kannattaa olla tarpeeksi riittoisa kaasusäiliö. Jos taas matkustat usein toiseen kaupunkiin, jossa ei ole kaasun tankkausasemia, kannattaa autossa olla myös riittävä bensatankki. Toki muutkin auton ominaisuudet painavat puntarissa.
– Jos haluaa hankkia auton pienemmällä budjetilla, kaasutekniikka kannattaa asentaa jälkiasennuksena. Jälkiasennettu kaasuauto voi helposti maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa. Asennusfirmoja löytyy Suomesta useita. Jälkiasennuksessa on myös se hyvä puoli, että voit itse valita automerkin. Kannattaa kuitenkin varmistaa asennusfirmalta, onnistuuko kaasutekniikan vaihto kyseiseen malliin. Jotkut harvat automallit saattavat olla hankalia jälkiasennuttaa.
– Auton haku Ruotsista voi olla myös lompakkoa säästävä, koska siellä kaasuauton voi saada jopa puolta halvemmalla kuin Suomesta. Auton tuominen toisesta maasta vaatii kuitenkin hiukan ennalta perehtymistä. Tullin sivuilta ja netistä löytyy kyllä tarvittavat ohjeet auton tuomiseen.
– Kaasuauton hankintaan kannattaa perehtyä etukäteen ja kysyä neuvoa muilta suomalaisilta kaasuautoilijoilta. Idea voi aluksi tuntua vieraalta, mutta hankinta on varmasti vaivan väärti!

 

Maalis-huhtikuu 2015

susiluomaHeikki Susiluoma
Maaseutututkija (FT) ja luontomatkailuyrittäjä

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Olen ajellut kaksi vuotta muunnetulla Citroen Xsara Picassolla (vm 2005 ja ajettu ostaessani 180 000 km) ja olen ollut erinomaisen tyytyväinen. Auto oli muunnettu n. 100 000 kilometrin kohdalla ja minä olen nyt ajanut reilu 40 000 km. Mitään vikaa ei kaasulaitteistossa ole ollut ja ajoistani on yli 80 % kulkenut kaasulla. Vain työ- ja haastattelumatkat Kainuuseen ja Pohjanmaalle on osittain joutunut ajamaan bensalla. Kaasun edullisuuden vuoksi auton hintaero tavalliseen bensa-autoon on jo säästynyt ja nyt tulee puhdasta voittoa! Asun 12 km Laukaalla sijaitsevan Kalmarin Erkin tilalta Jyväskylässä. Auton oston jälkeen on vanhalle kotiseudulleni tullut biokaasuasema Pietarsaaren seudulle Jepualle ja Jyväskylästä etelään nelostien varteen Joutsaan, joten kaasuajoni lähentelee 100 %:a. Teen luontomatkailun tutkimus- ja tuotekehittelytyötä ja joudun ajamaan maaseudulla paljon. Kehittämäni GPS-retkikonsepti tähtää lihasvoimilla kuljettaviin ekologisiin tuotteisiin ja on hienoa, että nyt tuotekehitystyöni ei tuota ilmastopäästöjä. Maaseutututkijana toivon luonnollisesti että biokaasuautoilu voisi laajetessaan tehdä maaseudulla asumisesta myös ekologisempaa.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Olen toiminut luonnonsuojeluharrastuksen parissa 16-vuotiaasta lähtien eli n. 40 vuotta (Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksessa 1995-2007, pj 2005-2007 ja tällä hetkellä Jyväskylän seudun yhdistyksen pj) ja yrittänyt myös omassa elämässäni toteuttaa ekologista elämäntapaa. Kun sitten kerran kuuntelin Ari Lampisen luennon biokaasuautoilusta, niin päätin siirtyä niihin heti kun tilanne sen sallii. Myös jo mainitsemani liikkuminen matkailun tuotekehitys- ja tutkimustöissä on ollut ristiriidassa ekologisen matkailun tavoitteen kanssa.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Minulla on erinomainen etu saada ajaa lähes 100 %:sti Kalmarin maatilan biokaasulla. Joutsan ekokaasusta ostan biokaasua ja samoin Jepuan asemalta. Niiltä ei muuta saakaan. Lisäksi silloin tällöin tankkaan Tampereella Gasumin asemalla ja valitsen luonnollisesti biokaasun.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen biokaasua kaikille, jotka joutuvat autoilemaan pääosin Pietarsaari-Jyväskylä linjalla ja siitä etelään. Jos tarvitsee elämässään autoa, niin missään muussa kuluttajan valinnassa ei voi tehdä niin paljon ympäristön hyväksi, ilmastomuutoksen torjumiseksi ja paikallisen yrittäjyyden edistämiseksi. Ja se ei käytännössä maksa mitään vaan tulee halvemmaksi.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Mielestäni kaasuautolla on loistava tulevaisuus ja uskon että varsinkin Länsi-Suomen tiheillä eläintuotantoalueilla siirrytään varmasti yhä enemmän biokaasun käyttöön autoissa. Uskon myös, että biokaasumahdollisuudella tullaan myös houkuttelemaan asukkaita maaseudulle, kun työmatkaliikkuminen läheiseen kaupunkiin ei enää rasita samalla tavalla ympäristöä kuin fossiilisilla ajettaessa.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Minä pudotin autoilun ahdistuksen minimiin – tee niin sinäkin! Luonnollisesti autoilusta iso osa on turhanpäiväistä ja ratin takana istuminen rasittaa selkää yms. MUTTA monen on kuitenkin pakko ajaa, niin miksi ahdistua ilmaston lämmittämisestä, kun voi vaihtaa metaaniin. Minulla on hyviä kokemuksia jälkiasennetusta biokaasuautosta ja oman nykyisen auton muuntaminen on helpoin ja nopein tapa kokeilla asiaa. Ajantasaisen hinta lienee jossakin 2500 euron tienoilla. Auton vaihtoa miettivälle vinkkinä, että kannattaa etsiä meitä huikeasti edellä olevasta Ruotsista käytettyä tehdasvalmisteista. Siellä on myös takseina olleita kaasuautoja myynnissä.

 

Helmikuu 2015

LehtoKaiKai Lehto, terveystarkastaja Helsingistä

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen työntekijöiden yhteiskäytössä on kolme kaasuautoa ja yksi hiljattain hankittu sähköauto. Olen vastuuhenkilö yhden kaasutoimisen Nissan Noten osalta. Olen toisen autovastaavan kanssa laatinut kirjalliset ohjeet kaasuauton tankkaamiseen. Auton käyttäjiä on opastettu lisäksi käymällä tankkaamassa kaasua pienellä porukalla. Autoon on jälkiasennettu italialainen Tartarinin kaasujärjestelmä 12 kilon kaasusäiliöillä ja sillä on tähän mennessä ajettu noin 20 000 kilometriä, josta noin 2/3 biokaasulla ja loput bensiinillä. Auto on toiminut hyvin, mutta jotkut auton käyttäjistä moittivat sitä, että matalilla kierroksilla auton vääntömomentti on kaasulla ajettaessa normaalia pienempi. Joskus auto nykii, kun moottori on kylmä, mutta se on saatu hallintaan oikeilla säädöillä.

2. Miksi taloon hankittiin kaasuautoja?
Ympäristökeskus haluaa toimia edelläkävijänä ympäristöasioissa ja oli luonnollista, että taloon hankittavat uudet ajoneuvot ovat mahdollisimman vähäpäästöisiä. Lähes hiilineutraalia biokaasua käyttävät kaasuautot sopivat siis hyvin talon imagoon. Gasumin kanssa on tehty biokaasusopimus, eli tankatessa valintana on automaattisesti uusiutuva biokaasu. Tankkausasemiahan on pääkaupunkiseudulla useita ja lähin on tuossa 3 kilometrin päässä Roihupellossa.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?
Kyllä suosittelen. Päästöt sekä pakoputken päästä, että hiilidioksiditaseen näkökulmasta ovat pienet ja polttoaine on vielä selvästi edullisempaa kuin fossiiliset polttoaineet. Etenkin jos autosta ei tarvitse maksaa normaaliautoon verrattuna lisähintaa, on yhtälö hyvinkin houkutteleva.

4. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?
Uskon, että kaasuautoilu tulee lisääntymään. Mielestäni olisi ihanteellista mikäli auto myös käynnistyisikin biokaasulla, jolloin siihen ei tarvitsisi tankata lainkaan bensiiniä.

5. Millaisia kommentteja asiakkailta on tullut?
Ei toistaiseksi minkäänlaisia, sillä autossa on vain pieni Tartarinin logo, joten monikaan ei huomaa, että polttoaineena on biokaasu. Olemme harkitsemassa millaiset tarrat sopisivat kaasuautojemme kylkeen.

 

Tammikuu 2015

malinMalin Finskas, kätilö Jepualta

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Puoli vuotta sitten oli aika vaihtaa autoa ja ajattelin hankkia sellaisen auton, joka on tavanomaisia ympäristöystävällisempi. Harkitsin ensin sähköautoa, mutta kun kuulin, että kotikuntaani Jepualle valmistuu biokaasun tankkausasema aloin harkita kaasuautoa yhtenä vaihtoehtona. Lopulta hankin kolme vuotta vanhan kaasutoimisen Volkswagen Passatin Kvarndammenin huutokaupasta Ruotsista. Halusin vetokoukulla varustetun manuaalivaihteisen ja sellaisen myös löysin, tosin pienen etsinnän jälkeen. Tähän mennessä olen ajanut sillä 15 000 km ja olen oikein tyytyväinen.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Joudun ajamaan päivittäin töihin Vaasaan, johon on noin 70 kilometriä. Itselleni on tärkeää, että auton päästöt ovat mahdollisimman pienet. Olen syntynyt ja kasvanut Vaasan saaristossa Raippaluodossa ja ympäristöarvot ovat lähellä sydäntäni.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Olen suositellut kaasuautoa monille ystäville ja tuttaville ja olen huomannut, että ihmiset eivät tiedä, että kaasuauto toimii tarvittaessa myös bensiinillä. Omassa autossani on kaasutankkien lisäksi 31 litran bensatankki. Ei siis haittaa lainkaan vaikka kaasuntankkausasemaverkosto on vielä aika harva. Itse ajoin ensimmäiset kaksi kuukautta bensiinillä, sillä Jepuan tankkausasema ei ollut vielä valmis kun hankin tämän auton. Nyt voin ajaa koko ajan kotikylän jätteistä valmistetulla biokaasulla. Ja ensi vuonnahan saadaan biokaasun tankkausasema myös Vaasaan.

4. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Uskon, että kaasuautoilu tulee lisääntymään merkittävästi lähivuosina. Jostain syystä ihmiset ovat aluksi hitaita muuttamaan toimintaansa. Naapurimaamme Ruotsi voisi toimia meille hyvänä esikuvana. Siellä jo kymmenet tuhannet autoilijat ajavat asuinkuntiensa jätelaitoksissa valmistetulla biokaasulla.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Kaasuauto on todella ympäristöystävällinen vaihtoehto. Ja silti se on aivan kuin tavallinen auto, helppo tankata sekä turvallinen ja helppo käyttää. On upeaa, että biokaasulla ajelu näkyy myös lompakossa, sillä kaasuhan on tuntuvasti bensaa ja dieseliä edullisempaa.

 

 

 

Joulukuu 2014

LiikkanenLassiVW2Lassi A Liikkanen (TkT),  analyytikko, tutkija

 

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Hain elokuussa 2014 Etelä-Ruotsista 2010 mallisen Passat Variantin. Autolla on sittemmin ajettu jo 10 000 km ja aika mukavasti matka on kulkenut. Kertaalleen on pitänyt käydä tutustumassa vikakoodeihin ilmeisesti toisen lambda-anturin tilapäisen toimintahäiriön vuoksi.  Kaasulla autoilu ei merkittävästi poikkea bensa-ajasta; säästää toki lompakkoa, mutta vaatii toimintasäteen optimoinnin vuoksi enemmän suunnitelmallisuutta.

 

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Kaverilla oli hyviä kokemuksia kaasuautoilusta ja oman auton vaihdon muututtua akuutiksi, oli hyvä tilaisuus kokeilla jotain muuta. Passat oli vaihtoehtona myös muilla moottorimalleilla, onhan se tunnetusti tilava perheauto.

 

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Ostamme ensisijassa biokaasua, sillä haluamme tukea kotimaista polttoaineen tuotantoa sekä kestävää polttoainetaloutta.

 

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Kaasuauto sopii ehkä parhaiten kohtuullisia määriä ajaville. Se on luonnollisesti erittäin hyvä vaihtoehto ympäristötietoiselle ihmiselle. Jos nämä asiat tuntuvat omille, niin ehdottamasti suosittelen!

 

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Juuri nyt öljynhinta on sukeltanut sen verran paljon, ettei kaasuautoilun suhteellinen kannattavuus lisäinvestointina näytä erityisen
houkuttelevalle.  Pidemmän päälle toivoisin biokaasun tuotannon lisääntymistä, niin että meillä olisi etanolin kanssa kilpaileva vihreä energiamuoto myös henkilöautoiluun. Toivon siis sille vihreää tulevaisuutta.

 

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Kaasuautomallien valikoima on erityisesti Suomessa niukahko. Skodan, Opelin ja Audin uutuuksista huolimatta on selvä, että tehdasvalmisteista kaasuautoa valitseva valitsee ensin käyttövoiman, sitten auton. Henkilökohtaisesti kaipaan nelivetoisia vaihtoehtoja.

Itse “kaasuttamalla” voi tätä asiaa korjata, mutta lähtökohtana pitäisi olla Land Roverin kokoinen vankkuri, jotta käyttötilat eivät supistuisi kohtuuttomasti. Tällaisessa käytössä absoluuttinen säästökin olisi paras.

Ehkä suurin kysymysmerkki on tehdasvalmisteisten autojen kohdalla se, miten paljon autoa käyttää ja miten omat reitit osuvat tankkausverkoston kanssa yhteen. Reilu 400km toimintasäde kaasulla ei ole kovin paljoa, jos autoa käytetään ahkerasti
(esim. 27 000km/v / 450 km/tankkausta = 60 tankkausta/v).

Itse ottaisin mielelläni yhden 7 kg kaasupullon lisää autoon, jos se olisi ollut vaihtoehtona. 4,4 kg/100 km keskikulutuksellani tällä ajaisi jo 170 km pidemmälle, jolloin toimintasäde riittäisi omilla reissuilla aina yhden tankkauksen taktiikkaan.

Viimeinen toiveeni olisi lisää kilpailua jakeluun kotimaassa. Nyt meillä on käytännössä paikkakuntakohtainen monopoli ja täydellinen
hintaharmonia. On hieman outoa, että suurin peluri myy esim. Espoossa tuotettua biokaasua 1,50 e/kg ja kilpailija parin sada kilometrin päässä samaa lientä 1,20 e/kg.

Pienistä haasteista huolimatta tuntuu hyvälle olla vihreämmän autoilun etujoukoissa!

 

Marraskuu 2014

kuitunenTaxiMartti Kuitunen, taksiautoilija Joutsasta

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Kaasuautoiluun siirryin viime vuoden loppupuolella, joten kokemusta kaasuautosta taksikäytössä on siten kertynyt niin talvi- kuin kesäajaltakin. Kilometrejä on kertynyt noin 60 000. Autona on VW Passat Variant 1,4 TSI EcoFuel. Tehdasvalmisteisessa kaasuautossa säiliöt eivät pienennä tavaratilaa, näin ollen auton käytettävyys ei kärsi esim. perheautona tai taksissa.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Joutsaan oli rakenteilla biokaasulaitos juuri sopivasti samaan aikaan kun auton vaihto oli ajankohtainen. Ratkaisevimpana tekijänä kaasuautoon siirtymisessä olikin mahdollisuus käyttää paikallisesti tuotettua biokaasua. Kustannuksiakin tietysti vertailin ja huolimatta auton hieman kalliimmasta ostohinnasta laskeskelin että käyttökuluissa säästää sen verran että lopulliset kustannukset ovat hyvin samoissa diesel auton kanssa. Lisäksi oletettavissa on että dieselin hinta nousee enemmän kuin kaasun hinta, jolloin kustannuksissa tulee jopa säästöä. Kun samalla voi vielä ajaa huomattavasti ympäristöystävällisemmin niin valinta oli oikeastaan aika helppoa.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Alkuun tankkailin autoa Jyväskylässä päin ajellessa Leppävedellä toimivalla biokaasulaitoksella, jolloin noin 20 % ajosta tapahtui bensalla. Kun maaliskuussa Joutsan biokaasulaitos aloitti toiminnan, tankkaus on helpottunut ja nykyään noin 5 % menee bensalla. Edelleen tankkaan ohikulkumatkalla myös Leppävedellä mutta pääsääntöisesti Joutsassa. Maakaasua en ole käyttänyt, ei siihen täällä ole kyllä mahdollisuuttakaan.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Jos tankkauspiste on asuinpaikkakunnalla tai muutoin säännöllisesti ajettavan reitin varrella niin kaasuautoilu on todella järkevä vaihtoehto. Kaasuautojen valikoiman lisääntyessä jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto ja hinnatkin taitavat joissain malleissa olla hyvin lähellä dieselmalleja. Koska kaasuauto yleensä tilataan tehtaalta, sen voi varustaa mieleisillään varusteilla, esim. lisälämmittimen kauko-ohjaimella saa joihinkin merkkeihin todella edullisesti. Tällöin myös talvikäytettävyys on samaa tasoa dieselauton kanssa, tai jopa parempi. Sillä kaasuautossa ei ole pakkasilla ongelmia polttoaineen jähmettymisen kanssa.
Tankkaamassa joutuu käymään tietenkin hieman useammin, noin 400 kilometrin välein. Mutta tankkaaminen on toisaalta siistimpää ja helpompaa kuin dieselin tai bensan tankkaus.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Biokaasulaitoksia rakennetaan varmasti eri puolille maata lisää, mutta mihin kaasu hyödynnetään on sitten asia erikseen. Jos biokaasulla autoilua tuettaisiin kuten sähköautoilua, niin vähemmän ajavienkin kannattaisi siirtyä tähän puhtaamman autoilun pariin. Silloin biokaasulaitosten kannattaisi jalostaa kaasu liikennekäyttöön sopivaksi ja tankkauspisteitä löytyisi niin että kaasuautoilu olisi mahdollista koko suomessa. Tällä saataisiin korvattua suuret määrät dieseliä ja bensaa, kaiken lisäksi polttoaineen myynnin taloudellinen hyöty jäisi kotimaahan. Toivottavasti päättäjiltä löytyy ymmärrystä biokaasuautoilun edistämiseen.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Ei muuta kuin rohkeasti vertailemaan omiin tarpeisiin sopivien kaasuautojen kustannuksia ja ympäristövaikutuksia verrattuna tavalliseen autoon.

 

Syys-lokakuu 2014

VihavainenSeppolokakuu14bSeppo Vihavainen Hikiältä. ”Labrainssi, joka on seonnut kaiken maailman pöriseviin vehkeisiin ilmailusta tieliikenteeseen.”

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?  

Autona minulla on Audi TT 1.8T, muutostyön teki Oragas. Kaasua mahtuu 12.4 kg ja sillä ajaa keskimäärin 230 km. Kaasua olen nyt polttanut reilun neljä vuotta. Alussa oli  paineensäätimen kanssa ongelmia, mutta sittemmin niistäkin on päästy eroon. Auto toimii ihan hyvin!

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Minulla on rakentelukokemusta eri voimalähteistä 1980-alun petroli Amazonista nykyiseen sähkömönkkäriin, joten kaasu oli hyvin luonteva vaihtoehto. Toisaalta kaasu oli myös juuri sopiva vaihtoehto autoon, josta tarvittaessa löytyy alkuperäistä luonnetta mutta kuitenkin jokapäiväiset ajot hoituu järkevään hintaan.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Täytyy rehellisesti tunnustaa, että biokaasua on vain kokeiltu. Varmaan valinta on ollut puhtaasti itsekkäistä syistä halvempi polttoaine.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Kyllä suosittelen ja olenkin levittänyt kaasuautoilun ilosanomaan ystäväpiirissä. Jotkut ovat jopa saaneet tartunnan.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Valitettavasti tämäkin asia on valtiovallan käsissä, niin monet hyvät jutut on tapettu verokäytännöillä. Kaasuttelua aloittaessani oli käyttövoimaverotus vasta kaavailujen alla, oletin ettei viranomaisella ole pokkaa aloittaa biokaasun verottamista. Mutta toisin kävi.

6.  Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Jos olet kaasuverkon ulottuvilla, en näe mitään syytä miksi et tankkaisi myös kaasua! Itse olen onnellisessa asemassa kun 20 km työmatkalla on kaksi tankkauspaikkaa. Tämä nyt kuitenkin on yksi puhtaimmista tavoista liikkua, eikä tästä ilosta tarvitse toistaiseksi maksaa enempää kuin enemmän luontoa sotkevista vaihtoehdoista.

 

Elokuu 2014

paulaharjuJarnoELOK14Jarno Paulaharju Tampereelta

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Kaasuautoilusta kokemukset ovat olleet positiivisia. Aikaisemmin ajelin Ford Galaxy tila-autoilla jotka olivat dieseleitä. Nyt kun auton vaihto tuli käsille ajattelin jatkaa Ford Galaxyn tiloista ja ajettavuudesta nauttien. Valitsin bensamallin erittäin hyvillä varusteilla, panorama-katto, kaksi ilmastointilaitetta isossa autossa edessä ja lisäksi takana. Autossa siis 7 paikkaa matkustajille! Aktiivinen vakionopeuden säädin..LR etulasi ja kaikki Ghia-mallin varusteet ja paljon muuta.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Bensamallin valinta kannatti, sain kaupanpäälle kaasumuunnostyön osaavan ammattilaisen tekemänä ja rahaa jäi vielä taskuunkin dieselmalliin hankintahintaan verrattuna. Nyt kun vero on huomattavasti pienempi kuin dieselissä ja polttoaine todellakin halvempaa kuin diesel niin hyvältä tuntuu ajella saasteista puhumattakaan. Tuulilasin testissä puhuttiin ilmastointilaitteen vaikutuksesta auton polttoaineen kokonaiskulutukseen, aikamoisia lukuja! Nyt kun kaksi ilmastointia hyrräävät isossa tila-autossa, on kulutus ollut 4,5-5,6 l bensiiniksi muutettuna kokonaiskulutuksena 100km kohden. Vielä kun biokaasun tuotantoa lisättäisiin ja käyttäjäkunta kasvaisi saataisiin puhtaampi ilma Suomeen ja työpaikat ja raha kotimaahan. Autolla olen ajellut noin 4000 km toukokuun lopusta alkaen.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Biokaasua olen tankannut ihan kannatuspohjalla ja välillä kokeillut maakaasuakin. Tankkauspiste tulee syksyllä ihan lähikauppojen viereen, joten tankkaaminen tulee helpoksi työ- ja kauppamatkojen lomassa. Nyt olen tankannut pelkästään työpaikan läheisyydessä työmatkan yhteydessä. Auton toimintamatka on mielestäni kohtuullinen, kaasulla 280km ajettuani kolmostietä, vaihtui polttoaine bensalle ja tankillisella pääsee pitkälle jos kaasua ei ole saatavilla. Tehdasasennetuissa ei taida olla ihan samaa toimintamatkaa, mutta ilmansaasteethan vähenevät silti ja sehän on tärkeää myös.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin?

Ilman muuta. Kaasuauton hankintaa harkitsin sen aikaa kun otin puhelimen käteeni ja soitin Bioautoon ja tilasin muutostyön luotettavalta, osaavalta ammattilaiselta.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Suomessa osataan kyllä pilata kaikki vihreät, puhtaat ja hyvät asiat. Toivottavasti niin ei käy kaasuautoilulle! Pyöräilen paljon kesäisin, miltähän se tuntuisi kaasuautojen keskellä jos joukkoliikennekin toimisi kaasulla?

 

Heinäkuu 2014

 

 anna2Anna Säfvestad Albinsson

Projektinjohtaja hankkeessa BioFuel Region/Biogas Norr. Asuinpaikka Uumaja, Ruotsi

 

1. Millaisia ovat kokemuksesi kaasuautoilijana?

Olen oikein tyytyväinen! Olen ajanut yli kaksi vuotta kaasu-Passatilla ilman ongelmia ja vaikka lähin biokaasun tankkausasema on 130 kilometrin päässä, ajan 2/3 kilometreistä biokaasulla ja kolmanneksen bensiinillä. Työskentelen hankkeessa, jonka tavoitteena on saada lisää biokaasun tankkausasemia Ruotsin pohjoisiin lääneihin.

2. Mikä motivoi sinua käyttämään biokaasua?

Ympäristöseikat, sillä biokaasuhan on paras tarjolla oleva polttoaine. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä yli 80 % verrattuna bensaan ja dieseliin ja vähentää radikaalisti typen oksidien syntymistä. Ja hiukkaspäästöjähän ei biokaasusta synny lainkaan. Biokaasu parantaa myös huoltovarmuutta, sillä se luo uusia työpaikkoja kun biokaasua tuotetaan ja jalostetaan paikallisesti.

3. Missään muussa maassa ei ole yhtä paljon biokaasuautoilijoita kuin Ruotsissa. Mitkä seikat ovat mahdollistaneet Ruotsin menestystarinan biokaasun hyödyntämisessä liikennepolttoaineena?

Tulisieluiset kuntapäättäjät ja kuntien virkamiehet! Aluksi biokaasuprosessi nähtiin hyvänä tekniikkana kuntien jätevesien puhdistamiseen. Sen jälkeen joissain kunnissa haluttiin hyödyntää syntynyt kaasu fiksulla tavalla ja siitä alettiin jalostaa liikennepolttoainetta. Koska kunnilla oli hallussaan sekä biokaasun tarjonta (jätevedenpuhdistamojen kaasu) että kysyntä (julkinen liikenne) ei tyypillistä ”muna vai kana” –ongelmaa päässyt syntymään. Kunnilla oli mahdollisuus käynnistää liikennebiokaasun tarjonta ja kysyntä samanaikaisesti ja varmistaa tasapainoinen bisneksen käynnistyminen. Nyt yhtälö toimii ja uutta yksityisyrittäjyyttä syntyy biokaasun ympärille.

4. Mitkä ovat Ruotsin biokaasusektorin suurimmat haasteet tällä hetkellä?

Meillä ei vieläkään ole määritelty selviä kansallisia pitkän aikavälin tavoitteita ja ohjaavaa lainsäädäntöä. Biokaasuala olisi valmiina kasvamaan ja tekemään investointeja, mutta kun pelisäännöistä ja tulevaisuuden ohjaustoimista ei ole sovittu, harva uskaltaa tehdä suuria investointeja.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka on harkitsemassa kaasutoimisen auton hankintaa?

Bensiinin ja dieselin ostaminen on paras tapa tukea useita epävakaita hallintoja. Noin 63 % maailman öljystä tulee Lähi-Idästä. Mutta kun valitset paikallisesti tuotetun biokaasun polttoaineeksesi, jäävät rahasi hyödyntämään asuinseutusi paikallistaloutta ja tiedät, että polttoaineesi ympäristöhaitat ovat mahdollisimman pienet.

 

Kesäkuu 2014

keskitaloMarkus2Markus Keskitalo, suunnittelija Porvoosta

 

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Kaasuauto on ollut taloudessa nyt reilun pari kuukautta. Perheeseen piti saada uusi auto ja pienten lasten kanssa tarvittiin tilaa vähintään farmarin verran. Jo paria vuotta aiemmin harkittiin entisen auton (VW Golf Variant) muuntamista, mutta opimme että dieselauton muuntaminen yksityiskäyttöön ei ollutkaan niin helppoa verottajan ja Trafin silmissä ja hyötysuhdekin kaasuautoksi muutettua bensa-autoa huonompi. Kun erilaisia vaihtoehtoja punnittiin, todettiin että budjetti riittää vain käytettyyn autoon. Oma lähes päivittäinen edestakainen työmatkani on noin 170km pitkin etelärannikkoa, joten autossa istun liian kauan ja perheen luota olen poissa liian pitkään, joten aloimme katsella vain tehdasvalmisteisia kaasuautoja – jotta tankillisella pääsisi mahdollisimman pitkälle, ettei aikaa mene tankilla koukkaamiseen niin usein. Myös tavaratilan ja matkustamon tilat puolsivat tehdasvalmisteista, jossa tilaa jää enemmän. Tehdasvalmisteisia, käytettyjä kaasuautoja oli tarjolla vain kourallinen, joista päädyimme VW Passatiin. Sen oli edellinen omistaja itse hakenut Ruotsista, kilometrejä oli n.80 000. Autoon oli asennettu valmiiksi Webasto, mikä kallisti valinnan parin muun vaihtoehdon kanssa juuri tähän yksilöön. Passat on ollut erittäin mukava auto ajella. Monitoimiratti, ilmastointi ja bluetooth-handsfree tekevät työmatkan teosta turvallista ja joustavaa. Passatin kaasutankillisella ajaa viitisensataa kilometriä ja kuitenkin 30 litran bensatankilla pääsee satoja kilometrejä jos joskus pitää etelärannikon kaasujakeluverkoston äärestä poistua.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Ilmasto-omatunto latisti mielialaa pitkällä työmatkalla. Kun kävi ilmi, että se kannattaa taloudellisestikin, päätös oli helppo. Ladattava sähköauto olisi ollut ympäristöystävällisyydessä kilpailukykyinen vaihtoehto, muttei tarjonnut riittävän pitkää toimintasädettä ja joustavia latausmahdollisuuksia.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Käytän vain biokaasua, joka polttoaineen oma elinkaari huomioiden on käsittääkseni polttomoottorissa käytettävistä polttoaineista ylivoimaisesti vähäpäästöisin. Gasumin korttia tilatessa lomakkeella kysyttiin haluanko kortilla saatavan molempia kaasulaatuja vai vain toista, johon ruksin ainoastaan biokaasun.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen ehdottomasti pelkästään ympäristöystävällisyyden puolesta. Taloudellisestikin se kannattaa parissa vuodessa, vaikka tekisi muutostyön. Jakeluverkoston huomioiden tosin, kaasuauto on relevantti vaihtoehto vain karkeasti Suomen kaakkoisella neljänneksellä – läntinen ja pohjoinen Suomi on kyllä vailla liikennebiokaasun jakelua. Itse pyrin ajamaan vain kaasulla, päästämättä autoa bensalle lainkaan, äänestääkseni pyörilläni kaasujakelun laajenemisen ja kannattavuuden puolesta.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Vaatimukset päästöjen pienentymisestä kasvavat, välillä liian hitaasti, mutta varmasti. Ruotsia kauemmas ei tarvitse mennä nähdäkseen miten nopeasti kaasuautoilu voi lisääntyä ja jakeluverkosto tihentyä ja laajentua – ja kaasuautoilu edelleen yleistyä. Valtion on ennen pitkää ryhdyttävä toimiin biokaasun liikennekäytön kannustamiseksi – siihen saakka kehitys lienee verkkaista, vaikka kaasuautot yleistyvätkin koko ajan.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Älä jahkaile vuosia niin kuin minä tein! Jos ajelet bensalla ja auto ei ole vielä tiensä päässä, pääset hyvin alkuun muutostyöllä, joka tehdään muutamassa päivässä ja maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa. Jos auton vaihto on ohjelmassa, on tuhannen taalan paikka olla sitomatta itseään fossiilisiin polttoaineisiin vuosiksi eteenpäin. Apu ja ohjeet
kaasuauton hakemiseksi ulkomailta on helposti saatavilla, jos kotimaan valikoima ei tarjoa mieleistä menopeliä. Ja taas on yksi syy enemmän laajentaa ja tihentää jakeluverkostoa ja kiihdyttää biokaasun liikennekäytön yleistymistä.

 

Toukokuu 2014

Ville Hulkkonen, omistajaohjausministerin virkamiessihteeri Helsingistä

VilleHULKKONENjaVOLVOrajattu1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Tulin alunperin hankkineeksi auton hieman yllättävästä syystä. Halusin minimoida kaikki elintavoistani aiheutuvat päästöt. Perheellisenä on vaikeaa välttää liikkumista maanteitse, varsinkin kun mökillä oleminen on tärkeää ja sukulaiset asuvat eri puolilla Suomea. Ensimmäinen auto oli kotikonstein viritetty jäte-etanolia hyödyntävä pikkuauto. Vaihto kaasu-Volvoon tapahtui aika nopeasti kun ymmärsimme sen olevan vielä pienipäästöisempi ja ajokustannuksiltaankin pikkuautoa edullisempi.  Molemmat autot ovat olleet kimppa-autoja naapurien kanssa. Autot seisovat suurimman osan ajastaan paikoillaan, oman auton omistaminen olisi kohdallamme kallista ja hyödytöntä.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Minulle tärkeimpiä syitä olivat päästöttömyys, kotimaisuus ja hinta.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Ajan aina biokaasulla. Se on kotimaista ja laskennalliset hiilidioksidipäästöt nollan tuntumassa. Lisäksi ajaminen on edullista.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen sitä kaikille, jotka asuvat tankkausaseman läheisyydessä.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Varsinkin fossiilisen kaasun käyttö maailmalla lisääntyy kun sen tuotanto erityisesti Pohjois-Amerikassa on kasvanut. Siksi on odotettavissa että kaikenlainen kaasuinfrastruktuuri tulee kehittymään Suomessa, Euroopassa ja koko maapallolla. Samaa infraa voidaan onneksi käyttää myös biokaasun osalta. Toivottavasti autojen ja tankkausasemien määrä kasvaa myös Suomessa.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Auto on loistava liikkumisväline: pääset sillä helposti paikasta A paikkaan B ja tavaratkin kulkevat mukana. Biokaasulla ajaminen tekee siitä vielä mukavampaa kun tietää, ettei maapallo muutu joka kilometrillä huonommaksi.

 

Huhtikuu 2014

artoVisalahuhtikuu2014bArto Visala, automaatio- ja systeemitekniikan professori, Aalto Yliopisto, Sähkötekniikan ja Automaation laitos.

1990- luvulla tutkin erilaisten bioteknisten prosessien mallinnusta ja siinä yhteydessä tutustuin myös metaania tuottaviin mädätysprosseihin eli biokaasun tuotantoon. Olen ollut aina laaja-alaisesti kiinnostunut uusiutuvasta energiasta ja sen erilaisista tuotantotavoista. Viimeiset kymmenen vuotta olen tutkinut autonomisia järjestelmiä,  liikkuvien robottien menetelmiä sovellettuna erilaisiin työkoneisiin. Olen myös mukana hydridityökonejärjestelmien tutkimuksessa. Laitoksella tutkitaan myös polttokennojen ohjausta jotka tuottavat vedystä suoran sähköä, vedyn tuotanto- ja reformointiatapoja erilaisista lähtöaineista sekä tutkitaan sähköautojen akkujen latausta.

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Ostin kaasuauton kolme vuotta sitten, huhtikuussa 2011, perheemme kakkosautoksi. Se on vankkatekoinen Volvo SE 940, jossa on ikiliikkuja B23-moottori. Autoon oli jälkiasennettu kaasuvarustus Oragas Oy:n toimesta. Auto on vuosimallia 1990, tuotu USA:sta vuonna 2005. Olemme ajaneet autolla on nyt yli 50 000 km. Vanhassa autossa ongelmia on riittänyt, mutta kaasulaitteisto on toiminut lähes moitteetta. Olen ollut kaasuvarustukseen tyytyväinen.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Tykkään vanhoista Volvoista. Maalta löytyy isäni hyväkuntoinen Volvo Amazon vm 1966. Perheellämme on ollut aiemmin Volvo 940, johon tykästyin ja josta myös vaimoni piti. Autossa ei ollut oikeastaan muuta moitittavaa kuin melkoisen iso bensan kulutus. Vuonna 2011 tuli tarve hankkia perheellemme uudempi kakkosauto. Vanha suola janotti ja halusin hankkia ennenkaikkea Volvo 940:n ja tietysti korkeapaineturbolla varustetun. Polttoainekulujen takia tavoitteena oli jo alunperin  jälkiasennuttaa  autoon kaasuvarustus. Löytyikin jo valmiiksi kaasuvarusteltu Volvo 940.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Koska kaasuauto hankittiin aluenperin polttoainekustannusten alentamiseksi autoon tulee tankattua halvempaa maakaasua.  No tietysti tankkausasemalla aina mietin pitäisikö tankata biokaasua. No pitäisihän sitä…

4. Näetkö biokaasulla olevan joitain ylivoimatekijöitä verrattuna muihin biopolttoaineisiin?

Biokaasu on uusiutuvaa kotimaista energiaa. Mielestäni biokaasun tuotanto esimerkiksi kotitalouksien biojätteestä kunnallisessa mittakaavassa on harvinaisen järkevää. Myös maatalouden osalta biokaasun tuotannon perusasiat ovat terveellä pohjalla, energiatase on kunnolla positiivinen ja tekniikka on koeteltua. Biopohjaista metaania voidaan tuottaa myös toisen tyyppisellä  tekniikalla puuraaka-aineista.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Suomessa biometaanin tuotanto ja kaasuautoilu ovat aliarvostettua. Tuotantoa ja autoja on vähän ja siksi tankkausasemia on vielä vähänlaisesti. Esimerkiksi Hämeenlinnan seudulta ei tankkausasemaa löydy vaikka seudulla on maakaasun jakeluverkosto; lähin on Riihimäellä.  Lisää biokaasua ja kaasuautoja! Näen kaasuautoilun tuvevaisuuden pitkällä aikavälillä valoisana. Ennen sitä alalla toimivat yritykset joutuvat kuitenkin pinnistelemään.

Ptkällä aikavälillä todennäköisesti myös polttokennoautot yleistyvät. Niissä sähkö tuotetaan suoraan vedystä polttokennolla.  Japanissa vedyn koejakeluverkkoja on käytössä. On suoraviivasta reformoida vetyä metaanista. Päästään kuitenkin parempaan kokonaishyötysuhteeseen kun metaani käytetään kaasupolttomoottoreissa tai kaasudieselmoottoreissa, joita esimerkiksi Agco Power (ent Sisu Diesel) Suomessa tekee työkoneisiin.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit poliitikoille, jotka päätöksillään ohjaavat kaasuautoilun kehityksen suuntaa?

Näyttää siltä että biokaasutuotanto on nyt yleistymässä; uusia laitoksia on aika paljon suunnitteilla. Poliitikoiden pitäisi säilyttää maltti biokaasun käytön veroksen kiristämisessä.

 

Maaliskuu 2014

EnvorJaakkolaVesaVesa Jaakkola, Envor Biotech Oy:n projektivastaava Forssasta

1. Yrityksenne avasi joulukuussa biokaasun tankkausaseman, jossa reaktorikaasu on jalostettu liikennepolttoaineeksi kalvopuhdistukseen perustuvalla menetelmällä. Miten toiminta on lähtenyt liikkeelle? Onko tällä jalostusmenetelmällä joitain erityisiä etuja?

– Toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin lukuun ottamatta muutamia tankkausaseman kehitykseen liittyviä ongelmia. Biokaasun tankkausasema on toteutettu kokonaisuudessaan omilla resursseilla muutaman yhteistyökumppanin kanssa. Olemme tehneet niin asemasta kuin siihen liittyvästä automaatiostakin omannäköisemme. Biokaasu puhdistetaan kalvopuhdistusmenetelmällä, joka on toiminnaltaan erityyppinen kuin yleisesti käytetty vesipesu. Molemmilla puhdistusmenetelmillä päästään hyvin korkeaan biokaasun puhdistustulokseen. Testasimme biokaasulaitoksellamme kalvopuhdistusta vuoden 2012 lopulta asti. Totesimme, että laitteisto toimii hyvin ja päätimme käyttää sitä liikennebiokaasun puhdistuksessa. Tankkausasemallamme myytävä biokaasu tuotetaan omalla biokaasulaitoksellamme sinne saapuvista biojätteistä, rasvoista sekä lietteistä. Biokaasulaitoksesta saatavaa biokaasua hyödynnetään kokonaisuudessaan yrityksen lämmityksessä ja sähköntuotannossa. Lisäksi kaasua johdetaan putkea pitkin Saint Gobain Oy Forssan (Isover) tehtaalle, jossa biokaasulla korvataan suoraan fossiilista butaania, jolloin hyötysuhde on täydet 100%. Biokaasulla tuotettua sähköä syötetään oman käytön lisäksi valtakunnan verkkoon. Laitoksella toimii kolme bioreaktoria, joten laitoksen käsittelykapasiteetti on 84 000 tonnia vuodessa ja biokaasuntuotto noin 6 miljoonaan m³, jonka energiasisältö 39 000 MWh vastaa noin 1 500 omakotitalon energiankulutusta.

2. Mainitsit yrityksenne hankkineen kaasutoimisia autoja Ruotsista. Mitkä ovat omatoimisen maahantuonnin suurimmat haasteet?

– Yrityksellämme on tällä hetkellä käytössä 6 kaasukäyttöistä ajoneuvoa. Ruotsissa käytettyjen kaasuautojen valikoima on kattava ja niiden hintataso on maltillinen. Yrityksemme yhtenä liiketoiminta-alueena on kiinteistöhuolto ja olemmekin vaihtamassa kiinteistöhuollon kaikki ajoneuvot kaasukäyttöisiksi, jotta voimme näyttää esimerkkiä paikallisille vihreämmästä liikenteestä. Maahantuonnin yhteydessä ei ollut mitään haasteita, kuten moni asiaan perehtymätön kuvittelee. Itse asiassa auton tuonti Ruotsista on todella helppoa ja suosittelen lämpimästi sitä jokaiselle joka aikoo hankkia kaasukäyttöisen ajoneuvon.

3. Millaisia ovat yrityksenne ensimmäisten kuukausien kokemukset kaasuautoilusta?

– Ensimmäiset 4 kuukautta ovat nyt takana, olemme olleet todella tyytyväisiä. Mitään yllättäviä asioita ei ole tullut esiin. Käytämme päivittäisessä ajossa kaasuajoneuvoja sekä tankkausasemaa. Olemme tehneet muutamia parannuksia asemaan, jotta sillä asiointi olisi asiakkaillemme mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

4. Tankkausasemanne on lähiseudun ensimmäinen. Ovatko lähialueen asukkaat ja yritykset osoittaneet kiinnostusta hankkia kaasutoimisia ajoneuvoja?

– Biokaasun tankkausaseman suosio on ollut yllätyksellisen suuri, kaasuautoilijat ympäri Etelä-Suomea ovat ottaneet yhteyttä ja tilanneet asiakaskortteja asemallemme. Kaasutankkausasemalle on selvästi löytynyt tarve tälle alueelle, lähimmät Gasumin asemat löytyvät Riihimäeltä, Hyvinkäältä, Lohjalta ja Tampereelta. Forssan kaupunki on osoittanut mielenkiintoa kaasukäyttöisten ajoneuvojen hankkimiseen, mutta vielä toistaiseksi heillä ei niitä ole. Paikallisesti asema on herättänyt suurta kiinnostusta ja muutamat paikalliset ovat hankkineet kaasukäyttöisen ajoneuvon tai asennuttaneet jälkiasennusarjan. Pidimme helmikuun alussa kaasuaseman esittelypäivän yhteistyössä paikallisen autoliikkeen kanssa. Ohjelmassa oli kaasuntankkaukseen tutustuminen sekä koeajoa kaasukäyttöisillä ajoneuvoilla. Esittelypäivänä paikalle ilmestyi mukavasti kaasuautoilusta kiinnostuneita ihmisiä. Keväämmällä aiomme pitää uudelleen tutustumispäivän kaasuautoiluun, jolloin kenties kaasuauton hankkimisen kynnys madaltuu.

5. Millaiset ovat tulevaisuuden visiot? Perustatteko alueelle lähivuosina muitakin biokaasun tankkausasemia?

– Visioita riittää niin tankkausasemien tekniikan kuin niiden sijaintienkin tiimoilta, näistä kuitenkin lisää tulevaisuudessa.

6. Millaisilla poliittisilla päätöksillä biokaasun liikennekäytön kehitystä voitaisiin vauhdittaa Suomessa?

– Kyllä auton käyttövoimaveron muuttaminen olisi ensimmäinen harppaus kohti kaasuautoilun vauhditusta. Sen jälkeen tankkausasemaverkoston rakentaminen on seuraava askel. Tällä hetkellä pääkaupunkiseutu on verkostoltaan hyvä, mutta muuten asemia on harvakseltaan. Tosin EU on asettanut tiettyjä tavoitteita uusiutuvien liikennepolttoaineiden käyttöön vuoteen 2020 mennessä, joten toivotaan että niitä tavoitteita seurataan.

7. Millaiset terveiset lähettäisit yritykselle tai yksityishenkilölle, joka on alkanut harkita kaasuauton hankkimista?

– Suosittelen lämpimästi. Polttoainekustannusten pienentyminen sekä päästöttömyys ovat mielestäni avainsanat kaasuautoilussa. Mikäli tulee kysyttävää EG Biogas Stationin suhteen niin ottakaa minuun yhteyttä, tutustukaa myös sivuihimme osoitteessa http://www.envor.fi

 

Helmikuu 2014

???????????????????????????????Outi Pakarinen Tikkakoskelta. Työskentelee Sitran asiantuntijana Kohti Resurssiviisautta -hankkeessa Jyväskylässä.

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

VW Touran Ecofuel 2007 haettiin meille Saksasta 3 vuotta sitten. Autolla on nyt ajettu 66 000 km tuon kolmen vuoden aikana. Tankkaamme Kalmarin tilan biokaasua ja Etelä-Suomen reissuilla Gasumin biokaasua. Kokemukset autosta ovat pääasiassa hyviä eikä eroa bensa-autoon huomaa. Paineensäädin piti vaihtaa viime syksynä, kun alkuperäinen alkoi vuotaa. Seuraavaa kaasuautoa hankkiessa täytyy kiinnittää enemmän huomiota bensatankin kokoon, sillä tässä mallissa se on vain 13 litraa. Alueilla, missä kaasun tankkausasemia ei ole, joutuu bensaa tankkaamaan aika tiuhaan. Toivottavaa tietysti olisi, että kaasun tankkausasemaverkosto laajenisi.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Tein siihen aikaan biometaanin ja -vedyn tuottamiseen liittyvää tutkimusta Jyväskylän yliopistolla. Muutamilla tutuilla ja työkavereilla oli kaasuautot ja Kalmarin tilan biokaasulaitos ja tankkausasema olivat työnikin puolesta tuttuja. Auton vaihto tuli ajankohtaiseksi, joten ajattelin, että olisi korkea aika siirtyä sanoista tekoihin ja ryhtyä kotimaisen, uusiutuvan polttoaineen käyttäjäksi. Se auttoi paljon, että tutuilta pystyi kyselemään kokemuksia ja vinkkejä auton hankintaan liittyen. Myös monet biokaasun edut, kuten sen tuotannon ympäristöystävällisyys ja fossiilista bensaa huomattavasti edullisempi hinta olivat syitä siirtyä kaasuautoiluun.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Biokaasulla. Pääasiallinen tankkauspaikka on Kalmarin tilan biokaasuasema, sillä se on työmatkan varrella. Myös Gasumin asemilla tankatessa valitsemme biokaasun. Biokaasu on kotimaista ja uusiutuvaa, joten valinta on helppo. Keski-Suomessa ei tosin maakaasua edes pystyisi valitsemaan.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen kaikille, joilla tankkausasema on kohtuullisella etäisyydellä. Sen lisäksi, että biokaasu on tällä hetkellä ympäristöystävällisin liikenteen polttoaine, on se myös edullista. Paikallisen biokaasun käyttö vaikuttaa myös positiivisesti aluetalouteen ja toivottavasti tulevaisuudessa myös maaseudun elinvoimaan. Oma automme tuotiin Saksasta, ja verojen ym. maksujen jälkeen se maksoi suunnilleen saman verran, kuin vastaava bensamalli Suomessa. Yleisesti ottaen Suomessa kaasumallit ovat hieman bensamalleja kalliimpia, mutta hintaero tasoittuu nopeasti alentuneina polttoainekuluina.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Uskon vahvasti kaasun tankkausasemaverkoston laajenemiseen ja kaasuautojen määrän kasvuun Suomessa. Kaasuajoneuvot ovat vakiintunutta ja toimivaa teknologiaa. Uskon, että tankkausasemaverkosto laajenee myös kaasuverkon ulkopuolelle, kuten on jo alkanut tapahtuakin. Alalle tarvitaan osaavaa työvoimaa myös huoltoihin, korjauksiin ja jälkiasennuksiin liittyen.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Ei muuta kuin hankkimaan vaan. Kaasuautoja löytyy joka lähtöön, uutta, käytettyä, jälkiasennettua. Polttoaine on edullinen ja ympäristöystävällinen.

 

 

Tammikuu 2014

mokkilaKari1Kari Mokkila, Kansallisoopperan näyttämötyöntekijä Helsingistä

 

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?  

Tällä hetkellä ajan ”Suomen ruminta” eli Fiat Multipla, Natural Poweria. Outojen työaikojen myötä ajan työmatkani autolla, vaikka asunkin Hesassa Itäkeskuksessa. Kaasulla olen ajanut jo lähes kuusi vuotta. Kilometrejä tulee sellaiset 30 tkm vuodessa.Multipla on mulla jo kolmas yksilö, kaksi edellistä on ostettu käsistä väkisin. Perheelliselle se on unelma-auto, ei tule kiistaa lapsilla, kumpi istuu etupenkillä, kun mahtuvat molemmat siihen eteen. Fiiussa on myös tosi isot kaasusäiliöt, joten ”tankilla” ei tarvitse pysähtyä joka päivä. Ensimmäinen kaasuautoni oli BMW 518G. Siinä oli pieni kaasutilavuus ja joutui hyppäämään liian usein täytöllä. Sinänsä mielenkiintoinen auto tuo bemari, harvinaisempi kuin M5, josta joskus pääsin huomauttamaankin yhdelle bemari- kuskille, joka tuli rehentelemään urheilullisella sportillaan. Niitä on rakennettu tietojeni mukaan vain 300 kappaletta. Taisi olla ensimmäinen tehdasvalmisteinen metaaniauto koko maailmassa. Ikävä kyllä BMW lopetti sitten kaasuautojen tekemisen.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?  

Asuin siihen aikaan lähellä Tattarisuon kaasuasemaa ja ohi ajaessa mietin aina, miksi olen niin hölmö ja ajan edelleen dieselillä. Olin ajanut Italiassa kesäisin aina kaasuautoa. Lopulta saimme veljeni, joka tuo ja vie autoja Saksaan, maahantuomaan tuon Bemarin mulle. Alussa oli vaikeaa saada tietoa autoista, sitten löysin Italialaiset Metanoauto.it -sivut, josta löytyy kaikki mahdollinen tieto kaasuautoista (sekä valmistuksessa olevista että joskus valmistetuista.)

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Totta kai biokaasulla aina kun mahdollista! Mulle on ollut tärkeä pointti myös tuo kaasuauton ympäristöystävällisyys. Ihmetyttää vaan tämä Suomen veropolitiikka; kaikki muut autot maksaa käyttövoimaveroa paitsi bensa-autot?! Onneksi tuo fiiun vero on vain 230€/vuosi.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Ehdottomasti kaikille! Työpaikallani Suomen Kansallisoopperassa olin eka kaasuautoilija, nyt meitä on jo neljä. Kaasusta ei kukaan vaihda pois, kun kerran aloittaa, eikä ole syytäkään, syntyyhän siinä säästöä monella tapaa.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Suomessa on perinteisesti ajettu autot vanhaksi ja  loppuun. Mikä olisikaan parempi kuin konvertoida nämä nykyiset autot kaasulle, jos niillä kerta ajetaan vielä kaksituhattakaksikymmentäluvulla. Jos halutaan säästää luontoa, olisi tämä realistisempi ja halvempi tapa kuin ihmetellä noita sähköautoja. Tämä edellyttäisi tietysti laajemman jakeluverkon perustamista, mikä sekin tässä pitkien välimatkojen maassa olisi järkevää. Tähän kaikkeen täytyisi saada valtion tukea ja se nyt taitaa valua edelleen tuonne petrokemian suuntaan. Italiassa esimerkiksi valtio tukee auton muuttamista kaasulle ja jo ostettaessa kaikki polttoainevaihtoehdot ovat samanhintaisia.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Jos on jo niin pitkällä, että harkitsee kaasuauton ostoa, ei kannata odotella. Siitä vaan hankkimaan ja liittymään joukkoon! Auto on ihan samanlainen, vain edullisempi ajaa. Minulla ei ole ollut kaasutekniikan kanssa mitään ongelmia oikeastaan missään noista autoista, joita olen omistanut.Tankkaaminenkin on helpompaa kuin bensan kanssa läträäminen.

Autoilijoilla tuntuu vaan olevan Suomessa kamala epäluulo kaikkea ”uutta” kohtaan ja tämä yhdistettynä ikuiseen epäluuloon, että ”kohta valtio pistää tuolle sun autolle sellaisen veron, ettei se enää kannata”, kuten se kuulemma aina tekee. Tuon olen näinä vuosina kuullut moneen kertaan, kun olen autostani puhunut. Toinen hämmästyttävä kommentti on usein kuultu väite, että maakaasua tankatessa kannatan venäläistä mafiaa! Tuon nyt voi kuitata kysymällä, että mihis ne sun rahat sitten menee, kun tankkaat bensaa? Yksi sekoittava tekijä kaasuautoilussa onkin tuo maakaasuauto-nimitys. Monille ei ole selvää, että samaa kaasua on myös biokaasu. Olisi helpompaa puhua metaaniautoista.

 

 

Joulukuu 2013

Harry Lonka, suunnittelija Ilmatieteen laitoksen havaintoyksiköstä

 

 

 

 

 

1) Millaisia kokemuksia työpaikallasi on kaasuautoilusta?

Ilmatieteen laitoksella on yksi kaasuauto. Kaasuautomme on VW Caddy 2,0 Ecofuel, joka on ollut käytössä 14.1.2009 lähtien. Auto on Helsingin Kumpulassa sijaitsevan pääkonttorin väen yhteiskäytössä, mutta eniten autoa käytetään havaintoyksikössä automaattisten säähavaintoasemien asennus- ja huoltomatkoilla. Autolla on tähän mennessä ajettu yli 85000 km.

2) Ajetaanko autoa maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Itse käytän aina biokaasua, koska olen tehnyt periaatepäätöksen, että minimoin fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Näin siksi, että ilmastonmuutos hidastuisi ja öljyonnettomuudet vähenisivät ja jotta Suomen öljyriippuvuus ja ylipäätänsä riippuvuus tuontienergiasta vähenisi. Kaasuautojen pienemmät päästöt ovat myös vähemmän haitaksi kansanterveydelle.  Ajan biokaasulla myös siviilissä, sillä omistuksessani on kaasutoiminen Opel Combo, jolla olen ajanut vuodesta 2008.

3) Mitkä ovat kaasuautoilun suurimmat haasteet?

Tankkausasemien vähyyden moni kokee esteeksi, vaikka todellisuudessa se on vain hidaste, joka poistuu ajan saatossa.

4) Mitä pidätte kaasuautoilun suurimpina etuina?

Vähäpäästöisyys on parasta kaasuautoissa. Arvostan myös toimintavarmuutta ja nopea tankkaaminen sähköautoihin verrattuna on plussaa. Bi-fuel kaasuautolla saamme sääasemaverkoston pidettyä kunnossa kustannustehokkaasti, vaikka tulisi öljykriisi (huoltovarmuus).

5) Ovatko sidosryhmänne huomanneet ja kommentoineet kaasutoimista autoanne?

Yleisesti ottaen eivät ole, koska autossa ei ole mitään erityismerkintöjä, jotka viittaisivat kaasutoimisuuteen. Henkilöt, joille olen erikseen maininnut asiasta, ovat pitäneet kaasuautoilua positiivisena asiana.

6) Onko kaasutoimisia autoja tarkoitus hankkia lisää?

Ilmatieteenlaitos tarkkailee tilannetta ja päättää myöhemmin jatkosta, selvää kuitenkin on että ympäristöystävällisyys tulee olemaan merkittävä valintaperuste tulevaisuudenkin autovalinnoille.

 

 

Marraskuu 2013

Kalle Pahajoki, ohjelmistosuunnittelija Orimattilasta

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Olen kohta 1,5 vuotta ja 30 000 km ajanut vuoden 2009 tehdasvalmisteisella Volkswagen Passat 1.4 TSI Ecofuel-kaasuautolla, jossa on 20kg kaasutankki ja 31 litran bensatankki. Kokemukset kaasun käytöstä ovat pelkästään positiiviset. Kulutus on ollut vähäisempi kuin edes osasin toivoa ja tankkausverkosto on itselleni erittäin toimivasti sijoittunut. Hyvää mieltä saa sekä pienistä kuluista, että ympäristöystävällisyydestä. Harkitsen vaihtoa uuteen Volkswagen Up Ecofueliin, jolla polttoainekuluja saisi leikattua vielä neljänneksen.

2. Miksi sinä päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Olin silloin tällöin törmännyt biokaasuautoon konseptina, mutta päätös hankkia auto oli lopulta sattumien summa. Työkaverin kanssa olimme keskustelleet kaasuautoista ja olin kartoittanut tankkausverkon, joka kattoi hyvin lähes kaikki ajoni. Kuitenkin päätös kaasuautoon siirtymisestä jäi tekemättä. Kun sitten olin autoa vaihtamassa, Ecofuel Passat osui nettiautossa hakuun, vaikka en erityisesti kaasusautoja etsinyt. Kun hoksasin, että se vielä kulkee kaasulla, oli se viimeinen potku jonka tarvitsin lähteäkseni koeajolle. Vaikka kaasumahdollisuus sai minut koeajolle, tein autokaupat lopulta ennen kaikkea auton itsensä vuoksi. Pieni kulutus oli oikeastaan iloinen yllätys.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Ajan yleensä maakaasulla, joka on Mäntsälän St1:n tankilla ainut vaihtoehto ja  jonkin verran Gasumin hintoja edullisempaa. Kun tankkaan Gasumilla, tankkaan usein myös biokaasua. Olen käynyt myös Laukaassa Kalmarin tilalla, mutta se on työreissuilla juuri sen verran sivussa, että sinne ei tule helposti poikettua. Gasumin biokaasu ei ole tankkia kohden  kuin pari euroa kalliimpaa, ihan hyvin voisin valita sen joka kerta. Odotan innolla Joutsaan avautuvaa biokaasun tankkausasemaa, se lisää varmasti omaa biokaasun käyttöäni ja vahvistaa kaasuverkostoa Nelostien varressa.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen ilman muuta kaasuautoilua kaikille, jotka asuvat tankkausverkoston alueella. Jo rahansäästö yksistään on hyvä syy, mutta kyllä vihreät arvotkin painavat vaakakupissa. Bokaasu on kotimainen, jo nyt ja varmasti myös jatkossa hinnaltaan kilpailukykyinen liikennepolttoaine. Lisäksi biokaasulla ajaminen on yhtä puhdasta kuin tuulienergiaa käyttävällä sähköautolla. Se on sekä helppo että edullinen valinta ympäristön puolesta.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Suomalaiset ovat ennakkoluuloisia kaikkea uutta kohtaan, mutta uskon että suunta on parempaan. Normaalien bensa- ja dieselvaihtoehtojen lisäksi yleistyvät hybridit, sähköautot ja Flexifuel-ratkaisut lisäävät väistämättä kysyntää ja uskallusta myös kaasuvaihtoehtojen kokeiluun. Kaasu on tällä hetkellä kuitenkin näistä se toimintavarmin ratkaisu.
Toivoisin Suomenkin markkinoille nopeasti lisää tehdasvalmisteisia kaasuautoja. Jostain syystä meilläkin halutaan keskittyä liikennepäästöjen karsimisessa nimenomaan sähköautoiluun, vaikka sen ongelmat ovat ilmanalastamme johtuen vielä melko suuret. Uskon, että  hajautetusti tuotetulla biokaasulla on jatkossa merkittävä rooli liikenteen käyttövoimapaletissa, erityisesti sen vuoksi että nykyiset polttomoottorit voidaan helposti muuntaa kaasukäyttöisiksi. Keskipitkällä aikavälillä, öljyn kallistuessa ja  vetykenno- ja sähköautojen antaessa yhä odottaa läpimurtoaan, näkisin että kaasulla, etanolilla ja bensiinillä kulkeva pistokehybridiauto olisi toimivin vaihtoehto pitkien etäisyyksien ja kylmän ilmanalan maissa ainakin seuraavat 20 vuotta.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Jos kaasuauto kiinnostaa, ei kannata jahkailla turhan pitkään. Jos tuntuu että kaasuauto voisi olla sopiva valinta, se melko varmasti myös on. Jo koeajolla voi todeta, että ihan normaalis auto  on kyseessä. Kaasuauto ei eroa päivittäisessä käytössä mitenkään bensa-autosta, jos ei lasketa sitä, että tankatessa suorastaan naurattaa ja kaasuautoilusta saa hyvin aikaan juttua ihmisten kanssa.  Kaasuautoilu on kypsä teknologia, jonka valitsemalla on hyvin vähän hävittävää.

 

 

 

 

Lokakuu 2013

Jyrki Jussila, diplomi-insinööri Tampereelta

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Biokaasun saatavuuden laajetessa vuonna 2011 muuallekin kuin Laukaaseen, alkoi puhtaamman liikkumisen kausi. Parin kilometrin päässä talostani sain teetettyä noin 20 vuoden ikäisille Ford Scorpioille kaasumuunnoksen. Molemmilla autoilla on yhteensä ajettu biokaasulla noin 50 000 km, matkamittareissa ovat lukemat 350 000 km, joten molemmilla on vielä jäljellä 100 000 km.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Syntyperäisenä biokaasupitäjä Laukaan kasvattina hiukan hävettää tämä myöhäinen siirtyminen kotimaiseen polttoaineeseen. Kyllähän hiukan kummastutti aikanaan bensiinin hinnan nousu aina, kun jossain päin maailmaa oli levotonta. Alkoi tuntua vieraalta ajatus, että minun ajojani varten täytyy polttoaine kuljettaa ensin tuhansia kilometrejä ennen kuin voin täällä liikkua edes satoja kilometrejä.
Ilmanpuhtautta opin konkreettisesti arvostamaan ollessani aikanaan henkilöauton kyydissä Bukarestissa. Käytännössä noin 10 000 autoa on koko ajan ruuhkan takia paikoillaan tyhjäkäynnissä. Täytyy olla erikoisrakenteiset keuhkot, jos siellä aikoisi elää vanhaksi.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Biokaasun käyttö oli alusta lähtien valintani jo kotimaisuudenkin takia. Mielestäni ainoa tapa saada nopeammin käyttöön uusiutuvia liikkumistapoja, on ohjata rahaliikenne pois vanhasta saastuttavasta uuteen puhtaaseen tapaan liikkua. Vaikutus alkaa heti ja hyöty tulee itselle myös väistämättä.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Biokaasuautoilun etuja ovat puhtauden ja kotimaisuuden lisäksi edullisuus sekä käytön että kulkupelin hankinnan suhteen. On tarjolla uusia ja käytettyjä kaasuautoja, sekä voi myös muilta osin hyväksi todetun nykyisen kulkupelinsä muuttaa kaasun käytölle sopivaksi. Uskon että biokaasun hinta tulee säilymään pitkälläkin tähtäimellä edullisena, koska sitä voidaan valmistaa hajautetusti ympäri maata. Pelkästään yksi jakelija ei tule määrittelemään hintaa. Olen hiukan ihmetellyt taksiautoilijoiden hidasta siirtymistä kaasu- tai sähköautoihin. Monilla autoillahan on moottori käynnissä, oli ajoja tai ei. Jos ei hukkaan mennyt polttoaineen hinta, niin se ilman puhtaus.

5. Millaisena näet kaasuautoilun tulevaisuuden?

Näen kaasuautoilun tulevaisuuden sellaisena kuin itse olen asioita toteuttanut. Pitkät matkat ja peräkärryn veto hoituvat biokaasun voimalla. Odotan vielä täysin kotimaista bensiiniä varavoimaksi ja käynnistyksiin, niin on kyseessä täysin uusiutuvilla kulkeva kulkupeli. Itse olen varautunut biokaasun hinnan nousuun varmistamalla vielä edullisemmat kilometrit sähkön voimalla. Kuukauden ajan olen totutellut sähköautoilun hienouksiin. Tarkoitukseni on tuottaa ajamiseen tarvittava sähkö auringosta, joten kilometrikulut pysyvät pieninä.

6. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Kannattaa tehdä kustannuslaskenta taaksepäin ja arvioida olisiko kannattanut jo viisi vuotta sitten siirtyä kaasun käyttöön. Itse koin että hitaudesta sakotetaan.

 

 

Syyskuu 2013

Kimmo Huilla, Ruoveden seurakunnan kappalainen

 

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Kokemukset kaasuautoilusta ovat hyviä. Ensimmäisellä kaasuautolla Volvo V70 vm. 1998 ajelin 6 vuotta ja miltei 200 tuhatta kilometriä. Auto pelaili ihan hyvin. Kyseisessä autossa oli vielä virranjakaja, joka tuotti hieman ongelmia kaasulla ajettaessa. Auto nyki alakierroksilla ja vikaa ei löydetty edes merkkihuollossa. Siellä turvauduttiin kaasupaineen nostamiseen, joka ei auttanut. Vika löytyi, kun eräs kaverini kuunteli muoviputki korvassa auton käyntiä ja totesi,että kipinä karkaa: jakajan kansi oli halki. Se uusittiin ja sen jälkeen ei ollut ongelmia. Auton mittariin tuli kaikkiaan 440 tuhatta kilometriä. Toinen kaasuautoni on Volvo V 70 vm 2002. Sillä olen nyt autoillut reilut kaksikymmentätuhatta kilometriä.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Marraskuussa 2006 olin kolarissa. Vesisateessa pimeässä vastaantulevasta kuorma-autosta irtosi takapyörä ja osui silloisen Volvoni etuosaan pyyhkäisten mm. oikean etulokasuojan pois ja vääntäen koko oikeanpuoleisen runkopalkin korjauskelvottomaksi. En tajunnut mitään, kun pimeässä jysähti. Jumalan varjelusta oli, että osuma ei kohdistunut autoon niin, että olisin ollut takapyörän kulkuväylällä. Tampereen Käyttöautossa oli vanha Gasumin Volvo juuri tullut myyntiin ja jäin siihen seuraavana aamuna kiinni, kun vein vanhaa raatoa tarkistettavaksi. Kahden eri energiamuodon käyttö tuntui heti kiinnostavalta. Käyttöauton automyyjä Jari Mäkelä sanoi, että tällainen pitäisi juuri kirkon työntekijällä olla. Otin auton koeajoon ja hyvin se palveli, kuusi vuotta. Maakasuautoilu oli silloin ihan uutta. Tietysti ympäristöystävällisyys oli hyvä asia – ja Volvo on aina Volvo.
Nykyisin perheessä on kolme biokaasuautoa. Tyttären perheessä Volkkarin Caddy Vantaalla ja pojalla S 80 Tampereella. Itselläni on myös museoautoksi valmistuva Volvo 144 vm. 1970. Se kulkee bensalla.

3. Ajatko maa- vai biokaasulla ja miksi juuri sillä?

Ajelen nykyisin ensisijaisesti biokaasulla. Tämä ei ole kyllä ollut mikään lainomainen periaate, jota aina noudattaisin… Tytär aina sanoo: ”Aja sitten biokaasulla !” Kun lastenlapsiakin on jo seitsemän, niin sekin on kummasti pannut käyttämään biokaasua ajamiseen. Biokaasuun siirtymistä on edesauttanut sekin, että tämä uudempi Volvo kuluttaa vähemmän kaasua kuin aiempi Volvomme, tankkikin vetää hieman enemmän.

4. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Kaasuautot kehittyvät kaiken aikaa. Volvoltakin tuli uutinen, että kaasumallin tuotanto alkaa uudestaan. Auton ympäristöystävällisyys on tärkeä ja ratkaiseva seikka. Kaasu on edullista, paitsi käyttäjän niin myös tulevaisuuden maailman elämän kannalta. Ihminen on ainoa olento, joka pystyy ratkaisevasti vaikuttamaan luomakunnan hyvinvointiin / pahoinvointiin. Vastuu on syytä ottaa, myös  yhteisöllisistä synneistä on tehtävä parannusta – niistä , jotka kaventavat tulevien sukupolvien elämänmahdollisuuksia.  Vastuun ottaa jokainen autoilija tankatessaan kulkuneuvoaan.

Kaasuauto on auto siinä missä muutkin. Se käy ja kukkuu, lastentauteja ei ole. Asun n. 75 kilometrin päässä lähimmästä tankkauspisteestä, siis Ruovedellä, ja Tampere on lähin tankkauspaikka. Vaikka tankkausasema on niinkin kaukana, ajan n. 80-90 % ajoistani bio- tai maakaasulla. Tampereella käydään n. kerran viikossa. Siellä asuu perheestämme yksi tytär ja kaksi poikaa.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Liikenteen tulevaisuus on bioenergian käytössä. Kaasuautojen tulevaisuus on valoisa.

Hyvää syksyä ja turvallista matkaa kaasuautoilijoille !
Elokuu 2013

Emmi Nuorgam
Äitiyslomallaan bloggaava musiikin sekatyöläinen Pirkkalasta

Meillä on nyt vuoden verran ollut 7-paikkainen hopeanharmaa Opel Zafira Bi-Fuel. Lapsen ilmoittaessa tulostaan oli vaihdettava aiemmasta pikkuautosta hieman isompaan perheautoon ja pienen etsinnän jälkeen löytyi tämä kaasuauto. Itselläni ei ollut aavistustakaan, että mikä on kaasuauto ja miten se toimii, mutta koeajon jälkeen auto muutti meille vakituisesti asumaan.

Päätöksen taustalla oli parikin syytä. Toinen on ylipäänsä yksityisautoilun järkevyyden kyseenalaistaminen; onko meillä kaikilla oikeus ajaa yksin omalla autollamme kaikki pienimmätkin automatkat? Onko auto meille elintärkeä kapine? Koska mieheni työhön kuuluu paljon autolla ajamista ja matkustusta, oli auto meille pakollinen hankinta. Seuraavaksi olikin syytä miettiä, että jos (ja kun) autolla on pakko ajaa, niin miten sen voisi tehdä mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittaen. Ja kaasuauto oli tähän oiva vastaus.

Kaasuautoilu vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä ja biopolttoaineen valmistus olisi oiva keino hyötykäyttää esimerkiksi kuntien biojätteiden mädätyksessä syntyviä kaasuja. Biokaasu on myös sataprosenttisesti kotimainen polttoaine, jolloin biokaasun valmistus lisää työpaikkoja Suomeen ulkomaisten öljylauttojen sijaan. Olen kuullut puhuttavan myös ns. jätteiden täydellisestä kierrosta, joka syntyy kun omista jätteistämme tuotetaan biokaasua, jonka sivutuotteet voidaan uudelleenkäyttää esimerkiksi lannoitteena. Lisäksi puntarissa painoi ihan selvä etu bensa-autoon verrattuna: kaasuautoilu on lähes puolet edullisempaa.

Aiemmin tankkasin autoon aina maakaasua sen hieman halvemman kilohinnan vuoksi, mutta tutustuttuani aiheeseen hieman paremmin olen alkanut tarkata pääsääntöisesti biokaasua sen puhtauden vuoksi. Tankillisessa ero ei kuitenkaan ole kuin euron luokkaa, eli se on pieni hinta hieman puhtaammasta luonnosta.

Olin aluksi hieman epäileväinen kaasuautoilun suhteen, mutta kun nyt vuoden verran olemme selvinneet tuhansista ajokilometreistä huolimatta vain muutaman sadan euron kuukausittaisilla polttoainekustannuksilla, ei minulla ole siitä enää mitään negatiivista sanottavaa. Tai no, nyt hieman valehtelin. Suomessa on tällä hetkellä vain noin 20 kaasutankkausasemaa, joista valtaosa on pääkaupunkiseudun ja Lahden suunnalla. Meilläkin on sukulaisia ympäri Suomen ja kyläilyreissut joutuu aina suunnittelemaan huolellisesti: mihin saakka pääsemme kaasulla, mihin 15 litran bensatankilla pääsee ja missä on seuraava tankkausasema. Kaasuasemien soisi siis yleistyvän ja levittyvän tänne kehä kolmosen ulkopuolellekin – Lapissa asuva isänikin voi tällä hetkellä vain haaveilla kaasuauton käytöstä.

Kuten monessa muussakin asiassa, on Ruotsi meitä tässäkin asiassa paljon edellä. Esimerkiksi Linköpingin kaikki linja-autot käyvät kaasulla ja kaasuautoilun voidaan sanoa olevan jopa yleistä. Suomessa asemilla saa kuitenkin tankata aika rauhassa, sillä kaasuatoja tuntuu olevan hyvin harvassa. Samaan aikaan kuitenkin useat ystäväni ovat olleet autosta todella kiinnostuneita ja uskonkin kaasuautoilun tulevaisuudessa yleistyvän, vaikka yhä harvempi suomalainen hankkii auton ja ajokortin. Kaasuauto voisi olla oiva vaihtoehto niille henkilöille, jotka ovat julkisen liikenteen saavuttamattomissa, mutta eivät halua kuormittaa maapalloa ylimääräisillä päästöillä.

Nurinkurista vain, että kaasuautoilu on tällä hetkellä mahdollista lähinnä vain pääkaupunkiseudulla, jossa on yksi maailman toimivimmista julkisista liikenteistä!

 

 

Heinäkuu 2013

Janne Kilpinen Helsingistä

 

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Erinomaiset kokemukset, kohta täysi vuosi ja 15 000 km kaasuautoksi muunnetulla, 14 vuotiaalla Skoda Octavialla. Olen ollut tyytyväinen Gasumin asiakas, käynyt melkein kaikilla asemilla. Kotonani Helsingin Viikissä on useampi kaasun tankkausasema muutaman kilometrin säteellä. Nyt heinäkuussa lomamatkalla kävin ensimmäistä kertaa Kalmarin tilan biokaasuasemalla, sain miellyttävää henkilökohtaista palvelua ja käteismaksu onnistui.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Olin lukenut kaasuautoilusta jo aikaisemmin. Sitten tutustuttuani kaasuautoilijaan luonnonsuojeluliiton talkooleirillä, katselin välittömästi leirin jälkeen käytettyjen autojen nettikaupasta itselleni bifuel-ajoneuvon. Ostin auton testimielessä ja edistääkseni autoilun siirtymistä uusiutuvaan energiaan. Tuon ensimäisen tapaamani kaasuautolijan ja neljän muun kanssa perustimmekin yrityksen, Suomen Bioauto oy:n jonka yhtenä tuotteena on bensiiniautojen muuntaminen kaasu- ja bensiinikäyttöisiksi.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen vahvasti, sekä yksittäisenä autoilijana että kaasumuunnoksia tekevän Suomen Bioauto oy:n osakkaana. Oikeastaan kaikki ajoneuvot jotka käyvät säännöllisesti tankkausaseman lähistöllä kannattaisi, sekä taloudellisista että ympäristösyistä muuntaa käyttämään kaasua toisena polttoaineena ja vaikka vielä etanolia kolmantena, jotta fossiilisen polttoaineen tarpeesta päästään kokonaan eroon. Tankkausasemiakin tulee koko ajan lisää.

Vuoden vaihteessa lisäsin kaasuautoni Kortteliauto.fi-palveluun jotta naapurit voivat kätevästi vuokrata sitä, ovet aukeavat tekstiviestillä. Kortteliauton käyttäjiltä on tullut positiivista palautetta biokaasun käyttömahdollisuudesta.

On myös mukavaa kun vaikka parkkihallissa huomaa ettei auton pakokaasu haise miltään. Taitaisi olla talvisin lumi tienreunoilla valkoista jos kaikki ajaisivat kaasulla.

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Erittäin hyvänä. Nykyisetkin polttomoottoriautot pysyvät vielä vuosikymmeniä ajokunnossa ja ne voidaan pienellä investoinnilla muuttaa kulkemaan kaasulla. Sähköautot tulevat todennäköisesti yleistymään hintojen laskiessa, toimintasäteen kasvaessa ja latausajan lyhentyessä. Kaasuautot ovat toimivaa tekniikkaa nyt ja on hyvä että fossiilisista tuontipolttoaineista irtaudutaan useammalla kuin yhdellä tekniikalla.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Ei muuta kuin toimeksi! Rahan säästö, kasvihuonekaasupäästöjen nollaaminen ja kotimaisen energian tukeminen tekevät autoilusta paljon miellyttävämpää ensimmäisestä päivästä lähtien.

 

 

Kesäkuu 2013

 

Pete Lattu, näyttelijä Helsingistä

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Nyt kun oma auto on kulkenut kaasulla, tai oikeammin dualfuel- systeemillä  jo pari kuukautta, niin voin sanoa että erittäin hyviä. Kaasujärjestelmä on ollut luotettava, ja alkuvaiheen hienosäätöjen jälkeen kaikki on tosiaan toiminut hienosti. Oikeastaan parhaiten sen helppoutta kuvaa se,  että kaasusysteemin olemassaolon ehtii ajossa jo tyystin unohtaa.
Yllätyksenä tuli se, kuinka huomattava tehonlisäys dieselmoottoriin tuli konversion jälkeen. Liikennevaloista lähteminen ei ole enää lainkaan niin  tahmaista kuin vanhalla rouvalla tähän asti. Ja tankkauksia maksaessa tietysti on hymy herkässä.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Täysin ympäristösyistä. Koska havaihduin tietoisuuteen, että tarvitsen  autoa, niin halusin tehdä siitä niin ympäristöystävällistä kuin suinkin  mahdollista. Auton käyttötarkoitus antoi sangen tiukat reunaehdot – auton piti pystyä kuljettamaan paljon ihmisiä, vetää raskaita kuormia  peräkärryllä ja vielä toimittaa hiukan traktorin tai mönkijänkin tehtäviä,  jottei sellaista tarvitsisi erikseen hankkia. Siksi päädyin Land Rover  Defenderiin, joka ei ole mikään ekoauto.  Nyt kuitenkin dualfuel-systeemillä biokaasulla ja dieselillä pääsen vain  hiukan yli sadan gramman (edellisellä tankkauksella laskin 116 g)  fossiilisiin päästöihin. Jos tankkaa vielä biodieseliä, kulkee parin tonnin maastoauto käytännössä lähes ilman fossiilisia päästöjä. Tämä ei  ole huono saavutus. Minun tapauksessani taloudelliset syyt eivät olleet niin merkittäviä, laskeskelin että minun ajeluilla ja nykyisillä polttoaineen hinnoilla muunnostyö maksaa itsensä takaisin vasta neljän – viiden vuoden kuluttua. Tähän siis vaikuttaa merkittävimmin se, että autoni on talvet seisonnassa.

 3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelisin kaasuautoilua erittäin lämpimästi kaikille, jotka autoilevat kaasutankkausverkoston alueella. Niille jotka tahtovat pienentää hiilijalanjälkeään, sekä niille joille polttoaineen hinnalla on merkitystä. Lisäksi heille, jotka suunnittelevat auton ostoa joskus tulevaisuudessa, koska kaasutankkausverkko tuntuisi olevan laajenemaan päin.

Dieselkoneiden konvertoimista suosittelisin todella lämpimästi heille, jotka ajavat paljon tai työkseen tai yhtään raskaammalla kalustolla. Jo pienehkö kuorma-auto maksaa muutostyön hinnan nopeasti takaisin halvemman polttoaineen muodossa. Isompi rekka parissa kuukaudessa.

 4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Tähän kysymykseen voi vastata realistisesti tai optimistisesti.

Todellisuudessa tankkausverkosto asettaa vielä melkoisen esteen monelle kaasuautoa miettivälle, ja tietoisuus koko polttoaineen olemassaolosta on suoraan sanottuna marginaalista. Toivoa kuitenkin on, koska kuten todettua, verkosto on laajenemassa, ja myös EU:n puolelta on tulossa hyvää ohjeistusta tämän asian korjaamiseksi. Kaasupolttoaineen verotuksen kehitys tulee olemaan isossa roolissa, koska tämä ohjaa kuluttajaa varmasti tehokkaimmin.

Energia-ala on valtavassa murroksessa, ja optimistina haluan nähdä tulevaisuuden, jossa kaikilla rintamilla edetään uusiutuvien energianlähteiden käyttöä kohti. Tuuli- ja aurinkoenergian käytöstä tulee arkipäivää, koko tuotanto hajautuu ja jokainen voi tuottaa osan tarvitsemastaan energiasta itse, työpaikallaan tai taloyhtiössään. Etanolia, sähköä ja biokaasua on kaikilla huoltamoilla saatavilla. Biokaasua saa käydä tankkaamassa vähintään joka toisella maatilalla. Eli uskon että kaikkia edistysaskeleita tarvitaan, mutta ainakin kaasulla on liikennekäytössä valtava potentiaali. Toivon todella, että tämä  potentiaali osataan tulevaisuudessa käyttää niin ympäristöä kuin kuluttajaa hyödyttavällä tavalla.

  5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuautonhankintaa?

Pelko pois ja anna palaa.

ps. Edes juhannusruuhkassa ei varmasti ole jonoa kaasuntankkauspisteellä!

 

 

 

Toukokuu 2013

Hannes Tuohiniitty, kotimaisen bioenergian puolestapuhuja Tampereelta

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Minulla on Opel Zafira 1,6 CNG tila-auto vuodelta 2005. Ostin sen käytettynä Saksasta. Auto on toiminut Berliinissä taksina. Haimme auton itse vuonna 2007. (Kuvassa olen tekemässä autokauppoja turkkilaisen yrittäjän omistamassa autoliikkeessä Berliinissä). Olen ajanut sen jälkeen sillä lähes 150 000 km.

Kohtuullisesti on ollut vikoja. Kaasuputken liitokseen tuli vuoto, kaasun tuloa säätelevä magneettiventtiili on hajonnut ja koko kone vaihdettiin kiertokangen laakerin petettyä. Hankin vähemmän ajetun käytetyn vastaavan koneen Ruotsista.

Perusluotettava auto on ollut ja hankintahinta + korjaukset huomioiden on tullut edullisia kilometrejä.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan biokaasulla?

Halusin edistää tätä ympäristöystävällisintä henkilöautoilua. Maaseudulla asuessa liikkumiseen on vain vähän julkista liikennettä. Tapasin Erkki Kalmarin useaan otteeseen ennen päätöstäni eri tilanteissa ja olin ällikällä lyöty miksi biokaasuasia ei ollut edennyt enempää. Halusin tehdä oman osani asian edistämiseksi.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Kyllä, ja olen tuonut biokaasua esiinkin useaan otteeseen ihmisille, myös paikallislehdissä yms. Fossiilisen polttoaineen käyttö pitää lopettaa ja sen käyttö voi loppua kalliiseen hintaan nopeammin kuin uskotaankaan. Tilanteeseen kannattaa valmistautua nyt heti!

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Uskon biokaasusta tulevan yhden pääasiallisista liikenteen ja koneiden käyttövoimasta. Maatiloilla on myös tuhannen taalan paikka tulla energian käytöltään netto-omavaraisiksi biokaasun avulla.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Kannattaa harkita tosissaan niillä alueilla, joilla tankkausasemia jo on tai tulossa. Ellei lähellä kotia tai työmatkan lähellä ole tankkauspistettä ei biokaasuautoa todennäköisesti ole järkevää vielä hankkia. Kannattaa kuitenkin kysellä paikallisesta ProAgriasta, ELY-keskuksesta, MTK:lta, Gasumilta jne onko tankkausasemaa suunnitteilla. Kyselemällä luot myös kysyntää, mikä ehkä edistää uusien asemien syntymistä.

Käytettyjä autoja on kohtuullisen hyvin Saksasta ja Ruotsista saatavana. Vanhaa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota riittävän kokoisiin kaasutankkeihin, uusissa tankkien tilavuus on jo aina hyvin riittävä.

 

Huhtikuu 2013

Robert Ottosson, graafinen suunnittelija ja sarjakuvapiirtäjä Porvoosta

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Alkuvuodesta 2006 olin ensimmäistä kertaa kaasuhenkilöauton kyydissä – autolehden toimittajan kanssa: Suomeen tuotiin silloin seitsemän kappaletta Fiat Punto Natural Power -kaasuautoja ja malli kiersi lehtitaloja koeajoja varten.

Tammikuussa 2013 törmäsin myyntipalstalla samaan Puntoon – tämä yksilö oli nyt myytävänä tuusulalaisessa kaasukonversioita tekevässä liikkeessä. Tämän kokoluokan auto on omaan käyttööni juuri sopiva, mutta tässä mallissa kaasutankki vie suuren osan tavaratilasta – seikka, joka oli aikoinaan kynnyskysymys auton hankinnassa pienten lasten vanhempana, sillä lastenrattaat piti saada mukaan kyytiin. Nyt lapseni ovat jo isoja, joten pärjään pienellä tavaratilalla. Punton kokoluokan käytettyjä kaasuautoja ei pahemmin ole näkynyt Suomessa, niinpä oli selvää että halusin tämän yksilön.

Ennen kuin sain itselleni kaasu-Fiatin, niin konversion teettäminen oli käynyt monta kertaa mielessäni yhtenä vaihtoehtona (pyöritin ajatusta mm. käytetyn hybridin muuttamisesta kaasukäyttöiseksi – siinä olisi vasta pihi menopeli). Kärsivällisyyteni odottaa eri merkkien pienempien ja edullisempien kaasumallien hidasta tuloa Suomen markkinoille oli yhtä loppu kuin edellinen autoni, joten uusien autojen markkinoilta ei löytynyt tähän hätään apua.

Kaasun tankkauspisteet on kätevästi työmatkani molemmissa päissä (Porvoossa ja Helsingissä), joten se puoli hoituu mukavasti. Punto vie noin 4,5 kg/100 km omassa käytössäni, joka suurimmaksi osaksi koostuu moottoritieajosta. Saatuani Gasumin tankkauskortin olen ehtinyt ajaa kaasuautollani n. 6000 km ja siitä on vain muutamia kymmeniä kilometrejä ajettu bensalla.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla? 

Biokaasun tuleminen markkinoille oli ratkaiseva seikka valinnalleni ryhtyä ajamaan kaasulla. En mielelläni aja fossiilisilla polttoaineilla ympäristö- ja osittain myös poliittisista syistä (esim. öljyriippuvuutta on mielestäni vähennettävä). Olin jo pitkään haaveillut sähköautosta tai ladattavasta sarjahybridistä, jonka olisin ladannut ekosähköllä, mutta mm. akkujen ylihinnoittelun ja autojen kotimaisen verotuksen takia ovat tämän ajoneuvotyypin hinnat vielä itselleni liian korkeat – etenkin malleissa joiden toimintasäde olisi omaan käyttööni riittävä.

Ajan noin 30 000 km vuodessa ja se, miten energia tähän liikkumiseen tuotetaan, vaikuttaa ratkaisevasti siihen, paljonko henkilökohtaisesti rasitan planeettaamme. Kymmenisen vuotta kuljin työmatkat julkisilla, mutta nykyinen elämäntilanne melkein vaatii oman auton käyttöä. Kotimainen biokaasu tuntuu hyvin järkevältä biopolttoaineelta. Kun otetaan huomioon maamme talviolosuhteet, ollaan biokaasulla ja ekosähköllä ajaessa aika samalla viivalla keskimääräisten päästöjen suhteen. Sähköllä ajaisin toki paljon halvemmalla, mutta itse auto maksaisi vielä paljon.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Ilman muuta. Jo maakaasulla ajaminen on paljon puhtaampaa kuin bensiinillä tai dieselillä ajaminen. Biokaasulla ajaminen on jo painavampi ekoteko ja sitä käyttämällä tukee kotimaista biopolttoainetuotantoa. Ei bioetanolikaan (RE85) huono vaihtoehto ole, mutta biokaasu on kokonaisuudessaan hieman puhtaampi ja edullisempi vaihtoehto. Kaiken kaikkiaan biokaasu rasittaa vähemmän planeettaamme, autoilijan omaatuntoa ja kukkaroa.

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Uskon, että sillä on hyvä tulevaisuus. Edellytykset tuottaa biokaasua ovat hyvät ja usealla automerkillä on jo olemassa kaasumalleja eri kokoluokissa ja lisää on tulossa lähiaikoina. Kaasun tankkauspisteiden verkosto on paikoitellen sen verran tiheä, että maahantuojat saisivat tuoda tänne enemmän kaasumalleja vähän nopeammalla aikavälillä. Kyllä kaasuautojen potentiaalisia ostajia alkaa löytyä Suomestakin.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Jos olet tottunut ajamaan polttomoottoriautolla ja tankkauspiste löytyy tarpeeksi läheltä, niin siitä vaan! Kaasumallin hintaero verrattuna vastaavaan bensamalliin on nykyään pieni, jopa vain vähän yli 1000 euroa (esim. VW Passat). Silloin kun Fiat Puntoni tuotiin maahan 2006, oli se 7000 e (!) kalliimpi kuin tavallinen bensamalli: 19 000 e versus 12 000 e (toki nyt käytettynäkin hintaeroa oli jonkin verran bensamalliin verrattuna, mutta se ei haitannut, kun allensa sai näin edullisesti suhteellisen vähän ajetun kaasuauton). Kaasuautojen hinnoittelussa on siis tehty suuri harppaus parempaan. Oman autoni käyttövoimavero ei paljoa hetkauttanut – se oli alle 170 e, kulu, jonka nollaan nopeasti koska säästän rahallisesti paljon kun ajan kaasulla…

Haastattelun lopuksi maestro lupasi piirtää meille biokaasuautoilun ystäville yhden aiheeseen liittyvän stripin ja tässä se tulee:

Copyright Robert Ottosson.
Maaliskuu 2013

Esa Salokorpi, Suomen Lähikaasu Oy, Hämeenlinna

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Suomen Lähikaasu Oy:n yritystoimintaan liittyen omalla yritykselläni on ollut VW Passat EcoFuel (tehdastekoinen bi-fuel) vm 2009 käytössä reilun vuoden ajan ja siihen on kertynyt kilometrejäkin n. 70 tuhatta. Lähes kaikilla Suomen tankkausasemilla on autolla tullut jo käydyksi ja ajot on olleet muutamaa pohjoisen reissua lukuun ottamatta metaanilla tehtyjä. Vaikka tankkausasemaverkosto voi lukumääräisesti vaikuttaa harvahkolta, hyvin pienillä ajattelu- ja käyttäytymistapamuutoksilla on sen hyödyntäminen sujuvaa. Auto on toiminut hyvin kaikissa keleissä, toki sitäkin pitää huoltaa kuten muitakin moottoriajoneuvoja.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Osasyy oli myös yritystoimintaan liittyvä, henkilökohtaisesti näen metaanin käytössä merkittävimpinä hyötyinä puhtauden ja taloudellisuuden. Biokaasun käytön yleistymisen myötä toivon Suomeenkin syntyvän erillisen lähienergian arvoketjun, missä liikennepolttoaineeseen käytettävästä rahasta nykyistä suurempi osuus jää hyödyntämään oman alueen taloutta.

 3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Olen suositellut kaasuautoilua kaikille, erityisesti paljon Etelä-Suomessa ajaville sekä niille, joille polttoainekustannukset ovat osa myös kilpailutekijöitä. Lisäksi uskon, että yrityskäytössä puhtaamman liikenteen suosiminen voi näkyä myös imagoetuna.

 4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Olen suuresti huolissani suomalaisten päättäjien saamattomuudesta asian suhteen. Ruotsi (taas jälleen kerran) on tässäkin asiassa monikymmenkertaisesti Suomea edellä. Tiedon puute monissa eri viranomaisissa on isona esteenä kehitykselle ja olen itsekin törmännyt aivan liian usein esim. 70-luvun tasoiseen kompostiuskovaisuuteen biomassan hyödyntämisessä.

 5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Käy kysymässä omalta autokauppiaaltasi mitä hän voi tarjota ja keskustele ihmisten kanssa jotka ovat jo vaihtaneet puhtaampaan polttoaineeseen. Tulet todennäköisesti yllättymään kommenteista. Hyvä vaihtoehto uudelle on myös esim. Ruotsista tuotu käytetty kaasuauto.

 

Helmikuu 2013

Mika Horttanainen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?
Autoni on VW Passat Variant 1.4 TSI Ecofuel, DSG ja se on otettu käyttöön vuonna 2010. Hankin sen viime keväänä käytettynä n. 45 000 km ajettuna ja olen itse ajanut sillä noin 13 000 km. Tähän mennessä auto on toiminut täysin moitteettomasti.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?
Etsin tarkoituksella vähäpäästöistä autoa, koska teen töitä ympäristötekniikan professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja koen, että kestävä kehitys tarkoittaa konkreettista toimintaa sekä yhteisöjen että yksityishenkilöiden osalta. Katselin pitkään vähäpäästöisiä dieselautoja, koska kaasuautovaihtoehdoista huomaamani eivät täyttäneet hiilidioksidipäästöjen osalta itse asettamiani vaatimuksia. Löysin sitten yllättäen vähän ajetun Passatin kaasuautomallin ja huomasin sen saaneen kansainvälisen autoliiton FIA Foundationin ekoauto-testissä ensimmäisenä autona viisi tähteä. Tiesin työnikin puolesta, että kaasuautoon voi tankata nykyisin myös biokaasua, joka lasketaan hiilidioksidineutraaliksi polttoaineeksi ja jota saadaan jätemateriaaleja mädättämällä. Pääsin siis hyödyntämään jätettä polttoaineena, mikä lisäsi motivaatiotani, koska olen erikoistunut työssäni jätehuoltotekniikkaan. Auton hinta, ikä, koko ja varustelu sopi toiveisiini ja lisäksi siinä on hyvän kokoinen kaasu- ja bensasäiliö, joten päätin tarttua tilaisuuteen.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?
Suosittelen kaasuautoilua muillekin Etelä-Suomen alueella maakaasuverkon läheisyydessä autoaan käyttäville. Kaasuauto on yksi tapa vähentää omalta osaltaan kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi kaasukäyttöisen auton hiukkaspäästöt ovat pienemmät kuin bensiini- ja etenkin dieselautojen vastaavat, mikä vaikuttaa suoraan terveyteemme, koska hiukkaspäästöt aiheuttavat mm. hengityselinsairauksia ja lisäävät syöpäriskiä. Globaalin ilmastonmuutoksen hidastamiseen on mahdollista osallistua nyt vieläkin paremmin kaasua liikennepolttoaineena käyttämällä, koska kaasutankkausasemilla voi valita polttoaineeksi myös biokaasun. Biokaasua syötetään maakaasuverkkoon Kouvolan ja Espoon Suomenojan mädätyslaitoksilta. Biokaasua myydään samalla periaatteella kuin vihreää sähköä, eli saman verran voidaan myydä kuin putkeen tuotetaan biokaasusta jalostettua biometaania.

Meillä Lappeenrannan teknillisen yliopiston ympäristötekniikan tutkimusryhmässä on tutkittu biokaasun elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia ja vertailtu niitä muihin vaihtoehtoihin. Siitä huolimatta, että biokaasua valmistetaan jätemateriaaleista, joita kerätään ja kuljetetaan laajalta alueelta, voidaan biokaasun käytöllä saada aikaan huomattavia päästövähennyksiä muihin liikennepolttoaineisiin verrattuna. Tutkimuksissamme on havaittu, että biokaasun käyttö liikennepolttoaineena on jotakuinkin yhtä hyödyllistä ympäristön kannalta kuin sen käyttö sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Sähkön ja lämmön tuotantoon on kuitenkin olemassa enemmän teknisesti ja taloudellisesti mahdollisia hiilidioksidineutraaleja vaihtoehtoja kuin liikenteen käyttöön, joten siinä mielessä biokaasun käyttö liikennepolttoaineena on mielestäni erittäin tarkoituksenmukaista.

Kaasuautoilu rajoittuu luonnollisesti kaasun saatavuusalueelle. Omalla autollani voi ajaa kaasutankillisella noin 450 km maantieajoa tai noin 350 km kaupunkiajoa. Ajan pääosin Lappeenrannassa ja Etelä-Suomessa, joten olen pystynyt ajamaan ajoni arviolta 90 prosenttisesti kaasulla. Vakiotankkauspisteen pitää tietysti olla sellaisella etäisyydellä omista tärkeimmistä ajoreiteistä, että tankkaamisesta ei koidu liikaa vaivaa. Itselläni tankkaus on sujunut mukavasti ja ilman jonotuksia. Joskus harvoin, kun joku toinen on sattunut tankkaamaan yhtä aikaa, on tullut jutusteltua kokemuksista.  Kaasun loppuminen kesken ajon ei toisaalta aiheuta ongelmia, koska auto vaihtaa automaattisesti bensiinille ja sillä pääsee myöskin yli 400 km ennen tankkaustarvetta.

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?
Kaasuautoilulla on paljon kasvupotentiaalia ja se voisi kasvaa nopeastikin, jos tietoisuus tästä helposti toteutettavasta ympäristöteosta lisääntyisi. Kaasuautoilla on ajettu jo pitkään eri puolilla maailmaa eikä siinä ole teknisesti riskejä. Kaasuautoilun taloudellisuuskin on todettu esim. Moottori-lehden vertailussa bensiini- ja dieselkäyttöisiin verrattuna. Auton hieman korkeampi hinta saadaan maksettua takaisin polttoainekustannusten säästöllä jo nykyisin, kun taas esim. sähköauton lisäkustannusta ei vielä saada takaisin auton käyttöaikana. Biokaasuautoilu on tietysti hieman eri asia kuin maakaasulla ajaminen. Toistaiseksi biokaasua taitaa olla tarjolla vain noin parille sadalle henkilöautolle, jos Suomenojan biometaani käytetään busseissa. Biokaasun saatavuus liikennepolttoaineeksi kyllä kasvaa, jos Gasum saa kaasun ostosta ja myynnistä taloudellisesti kannattavaa toimintaa, jolloin sopimuksia biokaasun tuottajien kanssa saataneen aikaan maakaasuputken läheisyydessä. Yksittäisten biometaanin tuottajien järjestämien tankkauspisteiden nopea lisääntyminen näyttää toistaiseksi melko epätodennäköiseltä.

Biokaasuautoilua voisi kyllä valtiovallan taholta kannustaa paremmin. Tänä vuonna peritään kaasuautoiltakin jo käyttövoimaveroa, mikä ei ole omiaan nopeuttamaan kaasuautojen määrän kasvua. Eikö biokaasun käytöstä voisi saada vaikka verovähennyksiä, jos biokaasun tuotantoa liikennekäyttöön ei voida tukea syöttötariffin tapaisella tuella ja siten saada sitä maakaasua halvemmaksi? Kannusteilla voisi nopeuttaa autokannan muuttumista ympäristöystävällisempään suuntaan. Toistaiseksi ainakin sähköauton tuleminen taloudellisesti realistiseksi vaihtoehdoksi näyttää huomattavan hitaalta, kun kaasuautoilu on sitä jo nyt. Biokaasun käyttö taas tuo kaasuautoilun ympäristöystävällisyydessä sähköauton rinnalle ja todennäköisesti halvemmalla myös yhteiskunnan kannalta. Biokaasuautoilulla ei kuitenkaan pystytä saavuttamaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistavoitteita yksin, joten muutkin energianlähdevaihtoehdot ja energiankulutuksen vähentämistoimenpiteet tarvitaan.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?
Rohkeasti vaan kaasulla ajelemaan!

 

Tammikuu 2013

Jenni Tahvanainen, Espoo

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Hankimme kaasuauton 2012 keväällä, kun etsimme perheautoa, joka olisi vähäpäästöinen ja kuluttaisi vähemmän kuin silloinen Volvo V50. Mieheni löysi netistä kaasuautoja myyvän liikkeen Mäntsälästä ja alkoi vertailla kaasuautojen ominaisuuksia hybridi- ja dieselautoihin. Olin aluksi vähän epäileväinen kaasun suhteen, mutta kun kuulin, että auto on ihan normaali bensa-auto, jossa on myös kaasutankki, niin suostuin lähtemään Mäntsälään koeajolle. Olimme selvittäneet etukäteen, että reiteillä, joilla eniten liikumme, oli sopivasti kaasutankkauspisteittä.

Mäntsälässä oli tarjolla muutama käytetty Ruotsista tuotu Passatti, joiden kaasutankeilla pystyi ajamaan reilut 350 km. Paikalla oli myös Gasumin edustaja, joka kertoi enemmän kaasun ominaisuuksista ja kaasuautoilusta. Käsityksemme kaasuauton järkevyydestä vain vahvistui ja emme ole kauppoja katuneet.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Normaalissa autoilussa en ole huomannut mitään eroa, mutta kaasulaskua katsellessa hymyilyttää enemmän. Olen ollut myös tyytyväinen siihen, että saa ajaa vähäpäästöisemmin kuin bensalla.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Kyllä ehdottomasti, jos vain tankkauspisteet sattuvat omille autoilureiteille. Säästö entiseen bensalaskuun verrattuna on huomattava jo kuukaudessa. Me tankataan aina biokaasua juuri kotimaisena ja ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona. Kustannussäästö meillä on noin sata tai parisataa euroa kuukaudessa, joten suosittelen sen takia, että, kun kuitenkin autolla joutuu ajamaan, niin voi ajaa sekä ympäristöystävällisesti että edullisesti.

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Toivoisin sen yleistyvän ja sitä kautta tankkauspisteitä saataisiin enemmän. Valitettavasti biokaasu ei ole saanut niin paljon julkisuutta kuin se ansaitsisi. Välillä ihmettelen, miksei tästä puhuta enemmän julkisuudessa, kun puhutaan ympäristöystävällisistä polttoaineista.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Voin suositella lämpimästi. Itsellä on kokemusta vain tehdasvalmisteisesta kaasuautosta, jossa yllätti mm. se ettei tarvinnut tinkiä tavaratilasta. Kaasutankki vie vararenkaan paikan, jolloin renkaan paikkaamiseen käytetään ns. muussia.

 

Joulukuu 2012

Johan Sandelin, jatko-opiskelija Lohjalta

Millaisia kokemuksia sinulla  on kaasuautoilusta?

Hankin tänä kesänä 15 vuotta vanhan Mersun jolla oli ajettu vain vähän päälle satatuhatta kilometriä ja muutin sen saman tien kaasuautoksi. Tavoitteeni oli saada mahdollisimman laadukas, vähän ajettu ja halpa auto joka samalla on turvallinen ja ilman turhia teknisiä ominaisuuksia. Vaikka Mersua ei ehkä yleensä yhdistetä pieneen kulutukseen – naapurit kysyivät ensin olenko vaihtanut puoluetta – suhteellisen pienellä moottorilla (1.8) varustetulla autollani ajan nykyisin biokaasulla 300 kilometriä 20 euron kustannuksella. Olen ehtinyt ajaa noin seitsemän tuhatta kilometriä ja kokemus on ollut pelkästään positiivinen. Tankkaaminen on muuttunut itseä syyllistävästä, kalliista ja ikävästä tapahtumasta jännittäväksi ja joskus sosiaaliseksikin tapahtumaksi: Onko asemalla muita autoja? Minkälaisia? Onko tuttuja? Räjähtääkö autoni? (Lastemme keksimä riemukas jännitysmomentti).

Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Kaikki alkoi uudella Turun moottoritiellä. Aloin kulkea  töihin Muijalan liittymän kautta ja huomasin Gasumin aseman. Kun biokaasu tuli vaihtoehdoksi ja vanha autoni hajosi käsiin, asia oli selvä, sillä se tukee tavoitetta päästä irti riippuvuudesta uusiutumattomista energialähteistä.

Usein luullaan ettei öljystä, hiilestä ja ydinvoimasta  päästä eroon ja että maaseudulla asuminen kuormittaa luontoa enemmän kuin kaupungissa asuminen. Tilanne on kuitenkin nykyisin sellainen että kotitaloudet varsin helposti ja varsinkin maaseudulla voivat halutessaan pienentää ekologista jalanjälkeään huomattavasti. Yhdellä puhelinsoitolla ja pienellä lisäkustannuksella kotitalouden käyttämä sähkö (ja lämmitys) tuotetaan tuulienergialla. Vesivessa on helposti korvattavissa kuivakäymälällä, joka säästää huomattavasti myös rahaa, nurmikon voi leikata sähköruohonleikkurilla, moottorivene voi kulkea aurinkopaneelin ja akun pyörittämällä sähkömoottorilla ja … auto biokaasulla.

Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Ilman muuta suosittelen! Jos tankkausasema vain on järkevällä etäisyydellä, en näe mitään muuta kuin voitettavaa biokaasuun siirtymisellä. Kaverini laski, että muutoskustannukset maksaisivat nopeasti itsensä takaisin, vaikka ne kustannettaisiin luotolla.

Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Näen biokaasuautoilun tulevaisuuden loistavana. Se on ratkaisu, joka toimii luotettavasti sekä kaupungissa että maaseudulla ja millä tahansa kulkuneuvolla henkilöautosta bussiin ja rekasta traktoriin. Se on hyväksi havaittu ratkaisu ilman kompromisseja joka ei ole saanut yhtä paljon julkisuutta kuin sähköauto, mutta jolla rajana vain on mahdollinen biokaasukapasiteetin yläraja.

Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Hankkikaa ihmeessä! On kaksi vaihtoehtoa: joko hankkii melkein minkä tahansa ison tai keskikokoisen bensa-auton ja muuttaa sen kaasuautoksi tai sitten hankkii auton joka valmiiksi käy kaasulla. Mikäli hankkii käytetyn auton, jonka muuttaa kaasuautoksi tai muuttaa jo omistamansa auton kaasuautoksi ”pelastaa” maailman yhdeltä bensa-autolta ja saa uuden, varmasti toimivan kaasujärjestelmän (käyttöikä noin 15 vuotta), mutta pienentyneen tavaratilan. Tällöin kannattaa ehkä jo etukäteen olla yhteydessä firmaan joka tekee muutostyön. Bensa-auton muuttaminen kaasuautoksi maksaa alle 2500 euroa. Mikäli hankkii käytetyn kaasuauton, on tarjonta Suomessa niukkaa ja hinnat varsin korkeat. Silloin kannattaa ehkä harkita auton tuontia esim. Ruotsista, Saksasta tai Virosta.

 

Marraskuu 2012

Pete Korhonen, freelancer Raaseporin Åminneforsista

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Asennutin kaasulaitteiston autooni (Mercedes Benz CLK cabriolet 200, vm. 2000) marraskuussa 2011. Kokemukset ovat olleet positiivisia. Laitteisto on toiminut moitteetta ja kilometrejä on tullut kaasulla yli 30.000.

 2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Tutustuin kaasuautoiluun erään autoharrastussivuston kautta. Siellä oli (on) pitkä keskusteluketju kaasulaitteiston jälkiasentamisesta käytettyyn autoon. Huomasin ettei kaasuautoissa tarvitse tyytyä autotehtaiden valmistarjontaan vaan että kaasulaitteiston voi asennuttaa lähes mihin tahansa nykyaikaiseen (ja vähän vanhempaankin) autoon. Kaasuautoilussa houkutti ensimmäisenä edullisuus. Ajan työni puolesta kymmeniä tuhansia kilometrejä vuodessa ja ajatus polttoainekulujen puolittamisesta tuntui hyvältä. Kaasuasemien sijainti pääasiallisesti käyttämieni reittien varrella oli tietysti tärkeää, en halunnut ajaa ”turhaan” kymmeniä kilometrejä tankkaamaan. Viimeinen niitti päätökselle oli se, että Helsingistä löytyi firma, joka teki asennuksia ”avaimet käteen” periaatteella ja antoi vara-auton asennuksen ajaksi. Päästöjen vähentyminen oli mukava lisäbonus. Ja koska autoon jäi alkuperäinen bensatankki, yms. voin ajaa missä vain enkä ole riippuvainen kaasusta. Jos haluan, voin käydä myös esim. Pohjois-Suomessa.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Suosittelen kaasuautoilua kaikille jotka ajavat vähänkin enemmän ja asuvat järkevän matkan päässä tankkausasemasta. Ajossa eroa ei huomaa ja silloin harvoin kun joutuu tankkaamaan bensaa, ihmettelee miten sitä olikaan varaa ajaa bensalla.

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Biokaasuautoilun tulevaisuuden pitäisi näyttää hyvältä, uusiutuva kotimainen vähäpäästöinen polttoain,e joka on vieläpä edullinen, voiko enempää vaatia? Kaasuautot ovat kuitenkin Suomessa vielä melkoisia harvinaisuuksia. Autojen vähyys hidastaa tankkausasemaverkoston kasvua. On kehittynyt tuo kuuluisa ”muna vai kana”-ilmiö: asemia ei kannata rakentaa kun ei ole autoja ja autoja ei tule lisää kun ei ole tankkausasemia. Pääkaupunkiseudulla tämä ei ole ongelma mutta suuressa osaa Suomea on.

Toisaalta ihmetyttää valtiovallan asenne biokaasuautoilua kohtaan. Ensin sanottiin että kotimaisia, uusiutuvia ja vähäpäästöisiä polttoaineita tarvitaan. Ja nyt sitten lätkäistään käyttövoimaverolla. Veron määrä ei sinänsä ole suuri, sen säästää jo 1-2 kuukauden polttoainelaskussa, mutta sen antama signaali voi olla vahingoittava. Jo nyt monet ihmettelevät keskustelupalstoilla että kannattaako kaasulaitteistoa asennuttaa kun ”verot kumminkin nousevat kohta 100-300%?”. Tämän hetkinen kaasuautokanta on niin pieni, ettei kerätyistä käyttövoimaveroista synny mainittavaa tuloa valtion kassaan. Sen sijaan sillä hidastetaan kaasuautojen yleistymistä.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Jos harkitset kaasulaitteiston asennuttamista autoosi niin ota huomioon ainakin nämä seikat: Onko kaasuasema järkevän matkan päässä? Mahtuuko autoon  riittävästi kaasusäiliöitä? Ei ole kiva käydä tankkaamassa 100 kilometrin välein, joten mielestäni 200-300 km:n toimintasäde on minimi. Kaasusäiliöt vievät tilaa. Mieti tarvitsetko kuljetuskapasiteettia vai kuljetatko lähinnä itseäsi?

Monet ajattelevat että kaasulaitteisto kannattaa asennuttaa vain ns. ”järkevään käyttöautoon”. Itse olen toista mieltä, polttoainekulujen puolittuminen ja päästöjen väheneminenhän suorastaan houkuttelevat hankkimaan sellaisen auton kuin haluaa. Ehkä jopa sellaise,n jonka moottori kuluttaisi bensakäyttöisenä liian paljon arkikäytössä, mutta kaasukäyttöisenä kulut olisivatkin pienemmät kuin harmaalla perheautolla. Nykyään kaasulaitteistot voidaan asentaa myös dieselmoottoreihin. Ajatus nykyaikaisesta, mahtavavääntöisestä maantiennielijästä joka veisi 2-3 litran arvosta polttoainetta sadalla kilometrillä kuulostaa aika hyvältä. Muista että kaasupullojen käyttöikä on 15 vuotta, joten jos/kun vaihdat autoa, voit siirrättää kaasulaitteet uuteen autoon asennuskulujen hinnalla. Ja se tärkein, muista että maa/biokaasu on ja pysyy edullisimpana polttoaineena autoihin, joissa on bensiini- tai dieselkäyttöinen moottori.

Lokakuu 2012

Birgit Aittakumpu, Karjalohja

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Autoni on tehdasvalmisteinen Volvo V70 Bi-Fuel vuosimallia -98. Perheessämme on myös toinen samanikäinen ja -mallinen auto miehelläni. Oma autoni on tuotu Ruotsista kolme vuotta sitten, josta se edellisen omistajan mukana ajautui Itä-Suomeen kaasuntankkausautomaattien ulottumattomiin. Niinpä olimme molemmat tyytyväisiä, kun vaihdoimme autoja päittäin: edellinen omistaja sai meillä olleen samanmallisen ja myös samanikäisen dieselin ja minä siis hänen kaasuautonsa. Mieheni auto haettiin itse Ruotsista, Västeråsista viime toukokuussa.

Liikun autolla noin neljä kertaa viikossa Helsingin ja Karjalohjan väliä, joten kilometrejä tulee vapaa-ajan autoilut mukaan lukien melkein 1000 km viikossa. Volvo on mainio matka-auto ja ylläpito halpaa, kun autoa on helppo korjata myös kotikonstein, siippa tykkää autoa rassata ja esim. kierrätysosia on merkin yleisyyden takia hyvin saatavilla.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan kaasulla?

Muutimme Karjalohjan Tammistoon kolme vuotta sitten ja elämä soljuu täällä kuin Strömsössä. Tai siis soljuisi, jos ei tarvitsisi liikkua mihinkään palveluiden ja töiden perässä. Maalaiselämä tarkoittaa nykyään sitä, että on kaukana kaikesta, joukkoliikennettä ei juurikaan ole tarjolla, lipunhinnatkin ovat turhan kovia. Lämmitämme puulla, kierrätämme ravinteet omalla maalla, syömme kasvisruokaa ja kulutamme  aineellisesti vähän, mutta hiilijalanjälkemme oli silti hirmuinen yksityisautoilun takia. Kun biokaasu tuli tarjolle Gasumin automaatteihin, päätimme siksi tarttua tuohon tarjoukseen heti, kun sopiva autokin löytyi. Biokaasu ei kuitenkaan ole vain ympäristöpoliittinen valinta vaan yhtä tärkeää on, että ostamalla biokaasua voi tukea myös suomalaista työllisyyttä ja haja-asutusalueille uutta tarjoavaa elinkeinoa.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Kyllä ehdottomasti sekä ympäristö- että työllisyysnäkökulmista ja olen niin jo ystäväpiirissä tehnytkin. Kesän aikana kaksi ystäväperhettämme ovat jo myös hankkineet kaasu-Volvot ja tätä vauhtia meillä on kohta oma pieni kaasumafia Lohjan alueella.

4.  Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Biokaasureservin täysimittainen hyödyntäminen liikennekäytössä olisi tärkeä ratkaisu niiden päästövähennys tavoitteiden saavuttamiseksi, joihin Suomi on sitoutunut. Ja uustuotanto vielä toisi lisää työtä ja toimeentuloa kotimaassamme. Biokaasuautoilun tulevaisuus on siis valoisa, jos kaasuautoilun helppous ja edut saataisiin autoilijoiden tiettäväksi. Tarvitaan mielestäni liikennebiokaasun edistämisyhdistys, kuten esim. tuulivoimalla on. Tarvitaan siis kansalaisjärjestö autoilijoiden tiedotuskampanjointiin ja päättäjien lobbaamiseen, johon tukijäseneksi tulisi pyytää myös paikalliset biokaasutuottajat ja Gasum jakelijana – ja jonka tiedotustoimintaa Työ- ja elinkeinoministeriön ja Ympäristöministeriön tulisi tukea. Paikallisesta näkökulmasta Lohjan pitäisi alkaa tuottaa omaa biokaasua jätevedenpuhdistamonsa yhteydessä Turun suunnitelmia seuraten. Tarjolla olisi työllisyyttä kotikuntaan ja samalla ratkaisu Lohjan oman Hinku-ilmastohankkeen saavuttamiseksi. Lisäksi pitäisi päättää sellaisista asioista, joilla autoilijoita palkittaisiin valinnastaan, kuten ilmainen pysäköinti Lohjan kaupunkialueella.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Biokaasulla ajamalla saa hyvän mielen ja rahaa säästyy!

  Syyskuu 2012
Jukka Ahonala on karjaalainen maanviljelijä, joka 
isännöi Svarfvarsin luomutilaa ja siihen kuuluvaa 
luomunettikauppaa.1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Olen ajanut tällä volkkari Caddyllä kohta kolme vuotta ja lähes 80 000 kilometriä. Autossa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Kaasutankkauksella ajaa yli 400 kilometriä, mutta bensatankki on vain 13-litrainen.

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan biokaasulla?

Hankin auton ihan vaan rakkaudesta ajatukseen, että keittiöjätteillä voi ajaa ja että vielä jonakin päivänä tilallamme on oma kaasuntuotanto. Kaikki yrityksen ja omat autot vaihdetaan kaasukäyttöisiksi. Kuljetamme ekologisesti tuotettuja elintarvikkeita, joten on luontevaa, että myös ajaminen on ekologisesti kestävällä pohjalla.

3. Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Kyllä voin suositella kaikille, jotka ajelevat kaasuntankkausasemien lähellä. Omassa autossani on turhan pieni bensatankki, joten ajot on suunniteltava asemien mukaan.

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Biokaasun tulevaisuus riippuu poliittisesta tahdosta ja siitä miten suuri vastavoima hankkeilla on. Biokaasutuotanto on järkevää, sekä orgaanisen jätteen lajittelun ja käsittelyn kannalta. Missään nimessä biojätettä, josta saadaan kaasua, ei tule polttaa muun jätteen joukossa. Maaseudulla voidaan tilojen välisellä yhteistyöllä luoda tankkausasemien verkosto. Lisäksi ympäristö hyötyy, koska lannoittaminen mädätysjäännöksellä on tarkempaa ja ympäristöystävällisempää kuin esim. lietelannan käyttö.

5. Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Kaasuauton hankinnalle ei ole muita esteitä, kuin kaasun saatavuus. Tällä ajelee niin kuin millä tahansa autolla. Mitä enemmän näitä on, sen paremmin kaasuautoilijoiden tarpeet otetaan huomioon.

 

Elokuu 2012

Joona Kalmari on hiljattain muuttanut takaisin kotiseudulleen Laukaaseen, jossa hänen vanhempiensa maatilalla toimii Suomen vanhin biokaasun tankkausasema.

 1. 1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Minulla on vuoden 2006 Volvo V70 Bi-fuel automaatti. Hain auton Ruotsista vuosi sitten ja kilometrejä on nyt tullut meillä noin 20 000. Yhteensä autolla on ajettu 238 000km. Autosta on hyvät kokemukset, ainoa miinus oli, että autoa piti huoltaa ennakoitua enemmän johtuen laiminlyönneistä Ruotsin huolloissa. Nokkahihna, vesipumppu ja automaattiöljyt sekä kampiakselin stefa piti vaihtaa heti sekä kaasulaitteistoa huoltaa (Kaasulaitteiston huolto maksoi osittain itse tehtynä noin 300EUR, joten se ei ollut kallein huoltokohde.)

2. Miksi päätit ryhtyä ajamaan biokaasulla?

Tähän on helppo vastata: Kaasu tulee kotoa 🙂 Olin pitempään harkinnut kaasuauton hankintaa ja nyt Laukaaseen muuton jälkeen valinta oli selvä.

3.  Suosittelisitko kaasuautoilua muillekin ja miksi?

Jos haluaa säästää luontoa ja lompakkoa niin miksi ei kaasuautoa? Edut ovat ilmeiset bensaan ja dieseliin verrattuna: edullinen hinta, kotimainen, 100% uusiutuva ja olemattomat hiukkaspäästöt. Käyttösäde on pienehkö (autollani noin 270km maantieajoa), mutta onhan bensatankki varalla ja
sillä pääsee yli 300km.

4. Millaisena näet biokaasuautoilun tulevaisuuden?

Autoja tulee lisää ja tankkausverkosto laajenee. Biokaasuautoilun laajenemiselle edellytys on biokaasulaitosten ja biokaasutankkausasemien rakentaminen. Mikäli niitä tuettaisiin, niin kaasuautoilu laajenisi varmasti nopeamminkin.

5.    Millaisia terveisiä lähettäisit henkilölle, joka harkitsee kaasuauton hankintaa?

Ota selvää tekniikasta ja saatavilla olevista malleista etukäteen. Kysele kokemuksia muilta kaasuautoilijoilta vaikka foorumeilta. Käytetyn kaasuauton ostossa olisi hyvä muistaa varmistaa kaasulaitteiston toimivuus ajamalla kaasulla riittävän pitkä koeajo.
Heinäkuu 2012

Arjo Heinsola toimii Jyväskylän Yliopiston Uusiutuvan Energian koulutus- ja tutkimusohjelmassa laboratorioinsinöörinä

1. Millaisia kokemuksia sinulla on kaasuautoilusta?

Kävin hakemassa kaasuauton Saksasta keväällä 2007. Kokemukseni kaasuautoilusta ovat olleet pelkästään positiivisia ja olen ehdottoman tyytyväinen valintaani. Myös hankkimani tehdasvalmisteinen Opel Astra bi-fuel on toiminut hyvin. Tankkausmatka saisi tietysti olla lyhyempi mutta sekään ei ole haitannut kun voin hyvällä omallatunnolla ajaa yksityisautolla silloin kun sitä tarvitsen.

2. Miten kiinnostuit kaasuautoilusta?

Olen perustajaosakkaana vuonna 2001 perustetussa Metener Oy:ssä, joka suunnittelee ja rakentaa biokaasulaitoksia ja biokaasun puhdistusyksiköitä. Olen tehnyt sähkösuunnittelut ja pitkälle myös sähköasennukset Metenerin tähän asti rakentamiin biokaasulaitoksiin. Vuoden 2003 alusta olen työskennellyt päivätyönäni Jyväskylän yliopiston palveluksessa suunnitellen ja rakentaen erilaisia uusiutuvan energian (UE) demolaitteistoja ja ohjannut opiskelijoiden harjoitustöitä. Olen siis ollut mukana kouluttamassa UE-osaajia, jotta myös käytännössä voidaan siirtyä uusiutuvien energialähteiden käyttöön.  Myös UE-ohjelmalle hankittiin kaasutoiminen VW Caddy bi-fuel syksyllä 2007. Nimenomaan liikennekäytössä biokaasun ilmastohyöty on suurimmillaan.

3. Suosittelisitko biokaasun käyttöä muillekin?

Suosittelen ehdottomasti kaasuautoilijaksi ryhtymistä koska se on tällä hetkellä kaikkein tehokkain tapa rajoittaa autoilunsa aiheuttamia ilmastopäästöjä kun Gasumin tankkausasemiltakin voi tankata myös biometaania. Ja edelleen kaasulla ajaminen
on lähes puolet halvempaa kuin bensan tai dieselöljyn polttaminen. Kaasuautoilijaksi voi siirtyä myös hankkimalla (bensa)autoonsa kaasulaitteet jälkiasennuksena.

4. Onko jokin yllättänyt kaasuautoilussa?

Kaasuautoilussa ei ole yllättänyt muu kuin se, ettei biokaasulaitosten, eikä biokaasun tankkausasemien rakentamista ole valtiovallan taholta tuettu mitenkään, vaikka asioista on puhuttu jo vuosikausia. Orgaaniset jätteet kuten erilliskerätty biojäte pitäisi saada biokaasulaitoksiin, jotta kaasu ja ravinteet saataisiin hyötykäyttöön. Tätä eivät vielä poliitikot tai kaupunkien ja kuntien päättäjät ole oivaltaneet.

 

Kesäkuu 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Leena Harkimo, kansanedustaja Sipoosta kertoo tässä noin kahdeksan minuutin pituisessa videohaastattelussa muun muassa kokemuksistaan kaasuautoilijana ja siitä miksi hän ajaa biokaasulla. Videoon pääsee kuvaa klikkaamalla.

 

 

 

 

TÄSTÄ pääset selaamaan aiempia kuukauden kaasuautoilijoita.