Videot

Tällä sivulla on bio- ja maakaasun liikennekäyttöön liittyviä videoita.

Unable to display content. Adobe Flash is required.

 

Bensa-auton konvertointi biokaasukäyttöiseksi ( 10 minuutin opetusvideo). Uusiutuvat liikennepolttoaineet  Pohjois-Karjalassa – osaamisen kehittäminen –hankkeen puitteissa valmistetulla filmillä kuvataan bensiinikäyttöisen auton muunnos biokaasukäyttöiseksi, osa ja työvaihe kerrallaan. Lisätietoa hankkeesta löydät sivulta www.uusiutuvialiikenteeseen.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kansanedustaja Leena Harkimon haastattelu biokaasun liikennekäytöstä ja hänen omista kokemuksistaan biokaasuautoilijana. Kesto 8 minuuttia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Englantilaisen keksijän, Harold Baten biokaasuautokokeilut

Harold Bate kehitteli vuosina 1958-1975 pienen maatilabiokaasureaktorin ja käytti tuottamaansa biokaasua vuoden 1953 Hillman -henkilöautossaan. Kimmokkeena kehitystyölle oli vuoden 1953 Suezin kriisi, jonka jälkeen polttoaineen toimitukset Britanniaan olivat katkonaisia. Tämä ärsytti Batea ja niinpä hän kehitti vaihtoehdon bensiinille.

Bate ajoi biokaasuautollaan vuosien ajan ja jopa patentoi oman ”The Bate Auto Gas Converter” -paineensäätimen, joka annosteli biokaasua auton kaasuttimeen imusarjan alipaineen mukaan. Bate markkinoi konversiosarjaansa kaikkiin automalleihin sopivana asennusohjeineen ja halutessaan asiakas pystyi tilaamaan myös piirustukset ja ohjeet oman metaanituotannon aloittamiseksi. Ei ole tiedossa kuinka paljon noita paineensäädinlaitteita valmistettiin ja toimitettiin asiakkaille.

National Film Board of Canada on tehnyt Harold Batesta 15 minuutin lyhytelokuvan, joka on nähtävissä osoitteessa:  http://www.onf.ca/film/bates_car_sweet_as_a_nut/Harold Bate 3b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylen Elävässä Arkistossa on lyhytelokuva Häkäpöntöt bensan korvikkeena, jossa esitellään puukaasutoimisen ahdetun kuorma-auton kehitystyötä Suomessa vuonna 1938. Vaikka filmi ei liitykään metaanin liikennekäyttöön, on siinä mielenkiintoista pohdintaa maan polttoaineomavaraisuuden nostamisesta. Kesto 11 minuuttia.